I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Na labudu uginulom u zrenjaninskom jezeru utvrđen ptičiji grip

Labud koji je uginuo na Jezeru 3 u centru Zrenjanina, a kod kojeg je utvrđen Ptičiji grip, doleteo je iz Mađarske i pridružio se zrenjaninskom jatu.

Po nekim proračunima pronađeno je oko osam labudova na teritoriji Srednjobanatskog okruga koji su bili zaraženi Avijarnom influencom.

Nakon analiza na uginulim pticama, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je rešenje prema kojem se područje u poluprečniku od najmanje 3 kilometra od žarišta na lokaciji Jezero 3 u Zrenjaninu proglašava zaraženim, a područje u poluprečniku od najmanje 10km od žarišta ugroženim od zarazne bolesti Avijarna influenca (Ptičiji grip).

PerSu marketi

Takođe, zaraženim područjem proglašeno je područje naseljenog mesta Botoš u delu Tamiša.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je da je reč o Avijarnoj influenci izazvanoj visoko patogenim sojem virusa H5N8.

S obzirom na činjenicu da se Ptičiji grip ne prenosi direktno na ljude, te da je moguće njegovo eventualno prenošenje sa divljih ptica na domaće, odnosno živinu, pa tako na ljude, Ministarstvo je donelo i mere za sprečavanje širenja virusa.

U prethodnim danima često se apelovalo na građane i društva koja brinu o životinjama da obezbede hranu pticama koje su zbog duge zime i niskih temperatura izuzetno iscrpljene. Upravo to obezbeđivanje hrane zadržava ptice u jatu i na njihovim prirodnim staništima i ne primorava ih na potragu za hranom u seooskim domaćinstvima gde mogu doći u kontakt sa živinom.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh