I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Mužlja: Svatovi u duhu tradicije

Članovi Udrženja kuvara amatera i negovaoca starih običaja organizovali su u subotu desetu manifestaciju „Mužljanski svatovi“ čiji je cilj da prikaže i sačuva od zaborava običaje mađarskih svatova, naročito sa ovih prostora.

svatovi

Na početku manifestacije, zahvaljujući sunčanom danu i pravoj prolećnoj temperaturi, u dvorištu KUD “Petefi Šandor” bilo je organizovano takmičenje u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša, kao i takmičenje u plesu i igranju uz muziku svadbenih orkestara. Za takmičenje u kuvanju prijavilo se desetak ekipa iz Pančeva, Žitišta, Belog Blata, Zrenjanina i Mužlje, a svoja kulinarska umeća su pokazale i vredne domaćice i domaćini iz Mađarske, predstavnici Rusina iz grada Đenđeš.

Po odluci tročlanog žirija prvo mesto je pripalo Janošu Požaru iz Belog Blata, drugo mesto je osvojio Mihalj Siveri iz Mužlje, dok je treći bio Goran Reljić iz Žitišta.

PerSu marketi

svatovi2

U kasnim popodnevnim satima, po mužljanskim svadbarskim običajima, deveruše i njihovi pratioci su zajedno sa kumovima i gostima, uz pratnju orkestra Udruženja amatera i negovaoca starih običaja, krenuli ka svadbi (Svadbenom balu), koja je bila održana u velikoj sali Kulturno-umetničkog društva. Prema tradiciji, deveruše i njihovi pratioci uz stihove i pesme „predali“ su pristigle goste kumovima, koji su ih posle lepo ugostili i poželeli im veselo veče.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

svatovi1

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh