I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Kako se Muzička škola priprema za 61. Festival muzičkih i baletskih škola Srbije

U Muzičkoj školi „Josif Marinković“ ovog vikenda biće održano takmičenje mladih pijanista. Nakon toga slede festival harfe i takmičenje mladih solfeđista. Svakako najvažniji događaj ove godine za Muzičku školu jeste to što je domaćin 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Kako teku pripreme za ovo takmičenje, koliko je deci interesantna Muzička škola, kada će biti popravljen krov na zgradi škole, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali sa direktorkom Muzičke škole „Josif Marinković“ Danijelom Radaković Derikravom.

Danijela Radaković Derikrava

I love Zrenjanin: Koja će se sve takmičenja održati u Muzičkoj školi u narednom periodu?

Danijela Radaković Derikrava: Pred nama je bogata takmičarska sezona. Najdužu tradiciju u našoj školi ima takmičenje mladih pijanista. Ove godine ono se održava 17. put i biće 11. marta u svečanoj sali škole. Početak je u 9 sati, a predviđeno je da traje do 21 sat. Tu će se predstaviti učenici niže i srednje škole. Za takmičenje su se prijavile škole iz Vojvodine. Žiri čine eminentni profesori, a članovi žirija se menjaju svake godine. Završni koncert će se održati 12. marta.

I Taxi Zrenjanin

Posle toga nas očekuje festival harfe. To je osmi festival po redu zakazan za 25. mart. Očekujemo prijave za ovaj festival. I tu se uglavnom okupljaju muzičke škole iz Vojvodine koje imaju odsek harfe. Još jedno takmičenje koje ima tradiciju jeste takmičenje mladih solfeđista koje će biti održano 9. aprila. To je takmičenje u povoju koje se jako lepo razvija, a koje okuplja učenike nižih razreda muzičke škole. Pevaju, lepo se druže i na kraju imaju koncert.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Muzička škola „Josif Marinković“ domaćin 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije

I love Zrenjanin: Ove godine Muzička škola „Josif Marinković“ biće domaćin Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. U kojim kategorijama se učesnici tu takmiče?

Danijela Radaković Derikrava: U maju nas očekuje zaista velika manifestacija. Reč je o 61. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije. On okuplja sve muzičke škole i odziv je godinama unazad više nego zadovoljavajući. Skoro sve škole se prijavljuju za ovaj festival. Takmičenje se održava od 8-13. maja u tri kategorije. Postoji takmičenje solista, gde se učenici predstavljaju na različitim instrumentima. U pitanju su učenici viših razreda niže škole od 3-6. razreda ili od 2-4. razreda, u zavisnosti da li je školovanje četvorogodišnje ili šestogodišnje.

Održava se i takmičenje kamernih sastava. Ono će biti u svečanoj sali škole. Svakog dana tu će biti solisti i kamerni sastavi. Orkestri će biti u Kulturnom centru u svečanoj sali. Takmičarski deo će trajati tri dana. U Kulturnom centu će biti poseban žiri koji će ocenjivati orkestre.

Koncert muzike iz Diznijevih filmova biće održan 7. maja

I love Zrenjanin: Osim takmičarskog dela, tih dana biće održani i veliki koncerti. Kako je zamišljeno da oni izgledaju?

Danijela Radaković Derikrava: 7. maja će biti veoma interesantan koncert povodom otvaranja festivala. U planu je program filmske muzike za koji su aranžmane uradile naše kolege Dragana Damjan i Slobodan Ćirić. Dirirgenti će svi pojedinačno dirigovati po neku numeru. Muzika će uglavnom biti iz Diznijevih crtaća. Ulaz u Kulturni centar će tog dana biti slobodan. Pozivamo sve koji mogu da dođu da prisustvuju. Takođe, na kraju takmičenja će se održati i završni koncert na kojem će nastupiti najbolji učesnici festivala. Moguće je da će nastupiti i učenici koji su osvajali i prve nagrade na republičkim takmičenjima. U međuvremenu će i u sali škole biti održavani koncerti, a sadržaji tih koncerata će biti naknadno objavljeni.

Za Festival treba pripremiti salu i nabaviti neophodnu opremu, svaka pomoć je dobrodošla

I love Zrenjanin: Kako teku pripreme za taj značajan događaj?

Danijela Radaković Derikrava: U toku su pripremi radovi na uređenju sale, a radimo i na nabavci pulteva i rasvete za koncerte i za nastupe u toku takmičarskog dela za orkestre u Kulturnom centru. U toku je i nabavka opreme za studio koja bi pomogla audio i video snimak iz našeg studija ka sali, jer tu postoji komunikacija. Naravno ta oprema bi poslužila kasnije za nastavu učenicima koji su na odseku dizajn zvuka.

I love Zrenjanin: Da li vam je potrebna pomoć kako biste sve pripremili na vreme?

Danijela Radaković Derikrava: Deo sredstava je obezbeđen preko donacija institucija i privrednika. Ono što nam nedostaje jesu pultevi i rasveta da bismo mogli valjano da se predstavimo. Molim sve donatore koji mogu da pomognu školi, učenicima i profesorima da završimo sve na jednom profesionalnom nivou, da nam pomognu. To može da bude novčana pomoć za nabavku onoga što nam je potrebno ili u materijalu koji nam je potreban za uređenje sale. Mi imamo specifikacije za to što nam je potrebno za uređenje sale. Ako je neko zainteresovan da nam pomogne bilo bi nam i te kako drago. Plan je da se gletuju i okreče zidovi jer nisu već dugo rađeni. U nekoj drugoj fazi je neophono uvećanje bine i zamena podne obloge kako bi pod bio jedna celina. Uvećanje bine je neophodno da bi klaviri stajali onako kako je predviđeno na bini. Da ima prostora za kamerne sastave, orkestre, horove…

Muzička škola organizuje pripremnu nastavu za prijemni

I love Zrenjanin: Muzička škola organizuje i pripremnu nastavu za prijemni ispti. Ko sve može da pohađa te časove?

Danijela Radaković Derikrava: Škola svake godine organizuje pripremnu nastavu za sve one koji nisu učenici niže muzičke škole. Oni mogu subotom od 10 sati da dođu na pripremnu nastavu. Dva časa su u pitanju – nastava teorije i solfeđa. Pripremna nastava je predviđena za učenike osmog razreda bilo koje osnovne škole, kao i za naše učenike koji žele dodatnu pomoć pred prijemni ispit. Što se pripremne nastave tiče , pokazalo se da je korisna. I te kako može da olakša prijemni deci.

I love Zrenjanin: Kako izgleda prijemni istpit u muzičkoj školi?

Danijela Radaković Derikrava: Na prijemnom ispitu se proveravaju memorija, sluh i ritam. Ono što se kroz iskustvo pokazalo godinama unazad, jeste da sluh može da se popravi. Mi nismo merodavni da kažemo nekome ko ne peva kao slavuj da nije za muzičku školu. Čim dete pokazuje interesovanje za muziku znači da ima potencijala da se tu školuje. Za razliku od sluha, ritam je nešto što eliminiše dosta kandidata. To teško može da se popravi.

Muzička škola ima 600 učenika

I love Zrenjanin: Koliko đaka ima Muzička škola „Josif Marinković“ i na kojim sve smerovima?

Danijela Radaković Derikrava: Muzička škola ima tri odseka. Instrumentalni – tu svake godine primamo 16 učenika. Teoretski i odsek dizajna zvuka upisaju po 8 učenika. Na dizajnu zvuka i na teoretskom odseku postoji mogućnost da se deca lakše upišu bez niže muzičke škole. Dizajn zvuka je jedan veoma atraktivan i interesantan odsek. Kolega koji sada radi u studiju, jako lepo radi sa decom. Mnogo je zastupljenija praksa, zbog čega i instistiram da se ulaže u taj studio. Tamo još nedostaju instrumenti i oprema koji su potrebni da bi se nastava valjano odvijala. Da bi oni mogli da funkcionišu, da snimaju i da praktično rade što više. Škola broji ukupno 600 učenika. Manje ima učenika u srednjoj školi. Za nižu školu postoji veliko interesovanje. Imamo i horić, čak i učenike od tri godine do 7.

Za klavir tradicionalno vlada veliko interesovanje

I love Zrenjanin: Za koji instrument vlada najveće interesovanje?

Danijela Radaković Derikrava: U nižoj školi zavisi od godine do godine. Na klaviru je uvek veliko interesovanje. Poslednjih godina se dosta dece interesuje i za gitaru. Već na prijemnom ispitu na formularu se popunjavaju tri instrumenta, tri želje, tako da uz razgovor vidimo šta bi još bilo interesantno za decu. Pa, ako je dete položilo prijemni, a ima prostora da se upiše i da uči da svira na nekom drugom instrumentu koji nije njegov prvi izbor, onda se usmerava na taj instrument. Svi koji žele da upišu muzičku školu potrebne informacije mogu da pronađu na našem sajtu. Tamo piše i koje sve smerove imamo, koje instrumente, koliko traje školovanje, kada se upisuju deca… Mi gledamo da se nekako sa osnovnom školom završi i niža muzička škola. Može da se dete upiše i godinu dana kasnije ili godinu ranije. Ne odbijamo ih ako na prijemnom ispitu pokažu da su zaista za muzičku školu.

Sanacija krova čeka potrebne saglasnosti

I love Zrenjanin: Prošle godine obrušio se deo fasade koji nosi krovnu konstrukciju škole. Novac za sanaciju krova Muzička škola je dobila od pokrajine. Kada se može očekivati početak radova na obnovi krova?

Danijela Radaković Derikrava: Novac smo dobili od pokrajine krajem godine. Sada obavljamo redovnu proceduru koju moramo da prođemo da bismo mogli da pokrenemo javnu nabavku, a to je dobijanje saglasnosti od osnivača, a naš osnivač je pokrajina. Dokumentaciju smo predali, čekamo da dobijemo saglasnost za izvođenje radova. Kada dobijemo saglasnost potrebno nam je rešenje za izvođenje radova od opštine i tek tada možemo da pokrenemo javnu nabavku. Znači u taj posao ulazimo tek kada prikupimo sve ove papire koji su nam potrebni. Nadam se da će to biti na proleće. Samo da nas ne remeti u ovim takmičenjima i manifestacijama kojih zaista ima dosta. Projekat je gotov, novac je na našem računu, moramo da sačekamo papire da krenemo s tim.

Problem prave i dotrajali prozori i vlaga u prizemlju škole

I love Zrenjanin: Osim ovog, Muzička škola ima problem i sa zastarelim prozorima. O čemu je reč?

Danijela Radaković Derikrava: U potkrovlju zgrade su 4 prozora sa strane prema Muzeju. Srećom, tuda niko ne prolazi. Drvo je rasušeno tako da delovi tih prozora otpadaju. Kada kiša pada voda se sliva u učionicu. Najkritičnija situacija je kod solo pevača. Od Zavoda za zaštitu spomenika rešenje dobili smo rešenje šta bi i kako bilo potrebno tu da se uradi. Srećom, u rešenju je navedeno da prozori mogu biti zamenjeni drugim koji su od čvršćeg materijala koje ne mora da bude drvo. Zato se nadam da će, ukoliko dođe do toga da postavimo nove prozore, rešenje tog problema biti trajnije. Tražili smo ponude za taj posao i sada ih čekamo. Sredstva za to nisu obezbeđena, jer mi ne znamo koliko bi koštali ti radovi. Zato i čekamo da dobijemo ponude da vidimo koliko novca bi nam trebalo za ta 4 prozora.

I love Zrenjanin: Osim zamene ta četiri prozora, šta bi još trebalo što pre uraditi u školi?

Danijela Radaković Derikrava: U prizemlju zgrade imamo vlagu koju bi što pre trebalo sanirati. I krovni prozori su problematični. Nedavno smo konkurisali kod pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. Konkurs je za izradu projekta, tako da smo tražili novac za te dve stvari koje su nam najurgentnije. Sanacija vlage u prizemlju zgrade i zamena krovnih prozora, kaže direktorica škole na kraju razgovora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh