I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Most „na suvom“, na Google-u atrakcija, u stvarnosti nestaje

Nakon što je jučerašnja slika prosidbe kod „suvog“ mosta bukvalno poharala server naše stranice, otkrivamo vam još jedan detalj o lokaciji koju danas većina zaobilazi i tek retko se pominje u pozitivnom kontekstu.

Prosidba kod mosta na suvom bio je redak trenutak vedrine na ovoj lokaciji

Most na „suvom“ tu je neslavnu reputaciju stekao silom prilika 1985. godine kada su tadašnje vlasti rešile da pregrade tok Begeja pa je most koji je dotada pešacima iz naselja „Mala Amerika“ bio prečica do ulice Obala Sonje Marinković izgubio svrhu postojanja.

I Taxi Zrenjanin

Most je izgrađen 1962. godine po projektu inženjera Rade Janjatova, kao viseći most. Dva noseća stuba, jedan na severnoj, a drugi na južnoj strani, napravljeni su od armiranog betona. Severni stub je u obliku obeliska i njegova visina je 23 metra, dok je južni stub u obliku slova A, a visina mu iznosi 16 metara. Noseći kabl se sastoji od 102 čelične žice.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Foto: „Istorijski arhiv Zrenjanin, F.45 Zbirka fotografija 1890-2003, (1702)

Most na suvom danas je 32 godine nakon prestanka svoje prvobitne namene i dalje prepušten zubu vremena. Poveća svota novca (poslednji put pominjano je 4 miliona dinara) potrebna za njegovo rušenje i rastavljanje zasad nema osnove u budžetu. Zarđala armatura polako se pomalja iz betona koji se lagano „kruni“.

Cevi, kablovi i ograda polako otpadaju ili ih kradljivci sami otkidaju. Što ne učini vreme, učine vandali pa je tako zabeleženo i čupanje klupa pored jezera i njihovo dovlačenje na most.

 

Atrakcija na Google Maps

Ipak nije sve toliko crno. U svetu digitalnih komunikacija kakvima se danas svi služimo ovaj most doživeo je svojevrsnu slavu. Na „Google maps-u“ zahvaljujući nazivu Bridge „Dry“ očigledno je privukao pažnju šire javnosti te je postao tačka koja se makar virtualno svakodnevno posećuje više desetaka puta.

Među komentarima ima i onih koji se čude, koji hvale, a naravno i onih koji kude.

„Mesto na kojem se generacije mladih ljudi okupljaju kako bi se družili izvan kafana i kafića.“  „Spomenik gluposti. U jadnom i trošnom stanju, opasno mesto na kom se neoprezni mogu povrediti.“ “ Unique in Europe!“samo su neki  od komentara.

 Bilo kako bilo most i ovakav kakav je i dok još bude postojao nikog ne ostavlja ravnodušnim.

 

Inspiracija za stvaranje umetničkog dela

Našem sugrađaninu Nenadu Kovaču ovaj most poslužio je kao inspiracija za pravljenje makete. Kako vreme prolazi izgleda da će ova maketa uz mnoštvo crno belih fotografija ostati i jedini svedok njegovog postojanja.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh