I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Mladi klarinetista Slaven Balać pred zrenjaninskom publikom

Slaven Balać, mladi novosadski klarinetista, uz klavirsku saradnju Melite Benčić održaće solistički koncert u svečanoj sali MŠ,,Josif Marinković“ u Zrenjaninu .

 

Slaven Balać, rođen je 03.04.2003. godine u Novom Sadu. Svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca Slobodana. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku delatnosti i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Kako bi se što više posvetio klarinetu, ispunjavajući lične standarde i ambiciju za postizanjem uspeha u polju umetnosti, uspešno je sproveo proces akceleracije u OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Novom Sadu čiji je učenik osmog razreda. Trenutno pohađa treći razred OMŠ „Marko Tajčević“ iz Lazarevca, odelenje u Beogradu, u klasi mr Gorana Stojanovića. Vrednim, svakodnevnim radom i upornim vežbanjem, iterpretirajući dela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire domaće i strane javnosti na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu.

PerSu marketi

Koncert na kom kao gosti nastupaju i  Anja Vujanović-violina i Stefan Benčić-trombon  na programu je 27.02.2017.(ponedeljak) u 19.00 časova.

Na programu su sledeća dela: X. Lefevre: 7e Sonate, J. Ed Barat: Piece in Sol minor ,N. Ostojić: Rođendanski minjon za klarinet solo, S. Božić: Na Mladu Nedelju, F. V. Krommer: Koncert za klarinet Es dur op. 36.
Anja Vujanović na violini izvešće T. Vitali: Chaconne in g minor, W.Kroll: Banjo and Fiddle, a Stefan Benčić na trombonu J.G. Albrechtsberger: Koncert sa alt trombon I stav Allegro moderato L. Grondhal: Koncert za trombon I stav Moderato assai ma molto maestoso i V. Monti: Csardas.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Kao jedini učesnik iz Srbije i najmlađi polaznik, uspešno završava seminar klarineta (dodeljen kao specijalna nagrada) u Podsredi (Slovenija) kod prof. Andreja Zupana, za izuzetno izvođenje obavezne kompozicije domaćeg autora na takmičenju „Emona“ u Ljubljani 2013. godine.
Pohađao je seminar i Međunarodnu radionicu za duvačke instrumente u Crnoj Gori kod prof. Sofije Molčanove-Nemačka. Na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi pohađao je masterklas kod prof. Alana Deganje-Montreal, Kvebek, i prof. Dejvida Krakauera-SAD. U nameri da proširi sopstvene potencijale kako bi proaktivno razvio svoju umetničku karijeru, pridružio se velikoj zajednici globalno orijentisanih mladih ljudi delujući kao član i solista Kamernog sastava i Narodnog orkestra Ansambla „Vila“ iz Novog Sada. Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra “Murohalom”-Mađarska a kao kamerni muzičar u koncertnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i svečanoj sali beogradske filharmonije. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” sa kojom je nastupao u Domu kulture Novi Bečej, novosadskoj Sinagogi i Narodnom pozorištu u Beogradu pod upravom maestra Đorđa Pavlovića. Imao je čast da nastupi u Palati Srbija pred predsednikom gospodinom Tomislavom Nikolićem i Patrijarhom Irinejom.
Do sada je imao četiri solistička koncerta u Novom Bečeju, Lazarevcu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu i preko 120 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj i Kanadi.

Neki od Balaćevih uspeha i nagrada su:
-Prva nagrada na IX Medjunarodnom takmičenju duvačkih instrumenata Požarevac,19.04. 2012.g.
-Prva nagrada na „Concours International De clarinette“ Velizi Vilacoblay, Pariz- Francuska, 24.02.2013.g.
-LAUREAT-prva nagrada na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“, Beograd, 04.03. 2013.g.
-Prva nagrada na X Medjunarodnom takmičenju duvača, Požarevac, 18.04.2013.g.
-Prva nagrada na International competitin of young musicians „Ohrid Pearls“ Ohrid- Makedonija 18.06.2013.g.
-Srebrna plaketa na 2. Mednorodno tekmovanje mladih pihalcev „EMONA 2013“, Ljubljana-Slovenija, 21.11.2013.g. (nagrada za najbolje izvođenje obavezne kompozicije- sedmodnevni seminar u Podsredi-Slovenija).
-Prva Gold nagrada na 9. “ Femus”, Subotica, 28.02.2014.g.
-LAUREAT-prva nagrada na Memorijal, “Dušan Protić”, Beograd, 12.03.2014.g.
-Druga nagrada na “Czech Clarinet Art”, Horice V pod Krkonoši -Češka Republika, 06. 04.2014.g.
-Prva nagrada na „Svirel“, Štanjel,-Slovenija 11.04.2014.g. (nagrada-klarinet).
-Prva nagrada na 11. Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, 19.04.2014.g.
-Prva nagrada na 12. Concours per Clarinetto „Cita da Carlino“, Karlino-Italija, 25.10.2014.g.
-Prva nagrada na 12. Takmičenje drvenih duvača, 24.04.2015.
-Prva nagrada 100 bodova na Međunarodno takmičenje “Mladi virtuoz”, Beograd, 23.05.2015.g
-Prva nagrada na Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Beograd, (disciplina kamerni sastav) 19.04.2016.g.
-Prva nagrada na 13. Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, 23. 04. 2016.g.
-Prva nagrada na 13. Takmičenje drvenih duvača, Požarevac, (disciplina kamerni sastav) 23.04.2016.g.
-Prva nagrada 100 bodova na 60. Republički festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Zaječar 11.05.2016.g.
-Prva nagrada na Međunarodno takmičenje “Mladi virtuoz”, Beograd, 22.05.2016.g.
-Prva nagrada na 13. Majski susreti mladih muzičara, Lazarevac, 29.05.2016.g.
Nosilac je 18 prvih nagrada i dva laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici i Sloveniji.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh