I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Mišljenje Zrenjaninaca o legalizaciji marihuane

legaliyacija-martihuaneNakon izjave ministarke zdravlje o koristi legalizacije marihuane, javnost u Srbiji ostala je podeljena. Jedni su neprikosnoveni u mišljenju da marihuana kao droga ima samo štetno dejstvo, a drugi su podržali ministarkine tvrdnje „da svaka supstanca može biti lek i otrov“.

Podsećamo, Slavica Đukić Dejanović izjavila je da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge, već mogućnost da stručnjaci valjanim metodama odrede da li ona u nekim okolnostima kod pojedinih pacijenata može imati svojstvo leka – uporedivši to sa legalizovanim morfiumom.

Naš priznati onkolog i nekadašnji direktor Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“, prof. dr Vladimir Kovčin, navodi da bi marihuana u Srbiji mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe kao opijat.

Poput morfijuma, marihuana bi se koristila u terapiji za kancer i druga teža oboljenja. Kanabinoid, jedna od 60 supstanci marihuane, može da pomogne pacijentima sa neizlečivim bolestima i onima koji imaju vrstu telesne i duševne patnje. On ne može da izleči, već da poboljša kvalitet života obolele osobe, da popravi raspoloženje, poveća apetit i smanji bolove, kaže Kovčin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Udruženje građana “Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa”  na  facebook-u  prati preko 12.000 ljudi, koje oni redovno informisu o upotreba Marihuane (kanabisa) u medicinske svrhe,  industrijske svrhe, za dobjanje bio-dizela, plastike, papira, hrane i lekova.

marihuana
Javnost Zrenjanina takođe je podeljena – u anketi koju je naš portal sproveo učestvovalo je 20 Zrenjaninaca i 20 Zrenjaninki.

Anketirane osobe bile su različite starosne dobi, od 20 godina do onih preko 45 godina starosti, različitih struka i različitog vida informisanosti na temu marihuana.

Anketa je pokazala da bi od četrdesetoro ispitanika njih šesnaestoro u potpunosti legalizovalo marihuanu, četrnaestoro bi je legalizovalo samo u medicinske svrhe, a  njih desetoro bi je ostavili kao ilegalnu supstancu.

– Ako je to rešenje da se suprotstavimo i ublažimo neke bolesti onda jesam za, ali tu granicu upotrebe isključivo u medicinske svrhe država onda mora strogo da kontroliše, kaže Valerija M. (31)

– Nisam za te stvari jer nemamo sistem i mislim da bi sve otišlo na pogrešnu stranu, mišljenje je Zorana V. (49)

– Neka je legalizuju u svrhu lečenja, ali da ne čekamo primenu godinama, kao što je to slučaj sa svim odlukama u našoj zemlji, rekao nam je Ilija M.(52)

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh