I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Miodragu Grubačkom godišnja nagrada na Međunarodnom festivalu „Selo-pres“

Na nedavno održanom Međunarodnom festivalu novinara koji prate selo i poljoprivredu – „Selo-pres“, godišnja nagrada dodeljena je uredniku zvaničnog sajta Grada Zrenjanina, Miodragu Grubačkom.

Žiri je našem sugrađaninu ovu nagradu dodelio za dugogodišnje uređivanje Sajta i sadržajne informacije na nivou Gradske uprave i grada Zrenjanina.

Uručenje nagrade Miodragu Grubačkom u Bogatiću

Uručenje nagrade Miodragu Grubačkom u Bogatiću

– Drago mi je što su, pre svega, pojedine kolege iz našeg grada prepoznale to što radim već deceniju i po, i od njih je i krenula inicijativa za dobijanje ovog priznanja. Ono što izdvaja sajt Grada Zrenjanina od nekih sličnih, jeste to što veliki značaj posvećujemo praćenju različitih dešavanja na nivou grada, često uz tekstove o različitim događajima, godišnjicama, značajnim ljudima iz istorije grada, nismo usko usmereni samo na praćenje aktivnosti lokalne uprave. Takođe, uvek smo na usluzi svim kolegama iz gradskih redakcija i medija, kad god je potrebno proslediti neki tekst ili fotografiju, u poslednje vreme i video-zapis, dati neku informaciju ili sugestiju, i ta kolegijalnost u izveštavanju nešto je što od prvog dana obeležava sajt čiji sam urednik. Za priznanje koje sam dobio, zaslužne su, svakako, i moje kolege iz Kabineta gradonačelnika, jer svi činimo „uredništvo“ sajta i trudimo se da on bude aktuelan i zanimljiv, samim tim i posećen. Po prirodi posla, usmereni smo na Kabinet gradonačelnika, jer odatle stiže i najveći broj informacija od značaja za širu javnost, koje potom možemo dalje usmeravati, kroz saradnju s drugim medijima. Moram da pomenem i naše kolege iz Odeljenja za informacione tehnologije Gradske uprave, koji čine tehničku podršku sajta i tu su uvek kad nešto „zaškripi“ u njegovom softverskom delu, izjavio je Grubački za I love Zrenjanin nakon što mu je uručena godišnja nagrada.

I Taxi Zrenjanin

Posao koji obavlja zahteva konstantnu odgovornost da svaka informacija bude istinita, proverena, i pravovremeno napisana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Kao i u svakom poslu, i u ovom se dosta toga vremenom svede na rutinu, bar kada se izveštava o nekim svakodnevnim događajima. Međutim, kada dođe do nepredviđenih situacija, s kakvima sam se, nažalost, dosta susretao tokom ovih 15 godina, onda se mora reagovati potpuno drugačije, jer postaješ svestan da ne plasiraš samo običnu informaciju, već da je to način da nekome pružiš pomoć, savet, da sprečiš paniku ili nečije pogrešne poteze do kojih u takvim okolnostima može doći. Odgovornost leži i na objavi isključivo onih informacija koje su potvrđene, istinite, proverljive, saopštene od strane zvaničnih lica. Bitno je i da ne jurimo ekskluzivnost ili hitnost informacije po svaku cenu, pojašnjava naš sagovornik.

Dobitnici nagrada Međunarodnog festivala "Selo-pres"

Dobitnici nagrada Međunarodnog festivala „Selo-pres“

Sve informacije na gradskom sajtu www.zrenjanin.rs, kao i brojni servisi za građane, usklađeni su sa propisima kojih svaka gradska uprava u Srbiji koja ima zvanični sajt, mora da se pridržava.

-Sajt grada Zrenjanina je veoma kompleksnog karaktera, sa mnoštvom informacija koje smo, kao zvanično glasilo lokalne uprave, u obavezi da obavljujemo. I letimičan pogled na sajt govori da je on usmeren ka svim kategorijama stanovništva i njihovim potrebama, često uz mogućnost dvosmerne komunikacije. Na njemu se mogu dobiti informacije o porezu, javnim nabavkama, budžetu, konkursima, geografskom informacionom sistemu, formalnim zahtevima uprave, može se on-line poručiti neki dokument iz matičnih knjiga, izvršiti uvid u birački spisak, prijaviti neki komunalni problem, postaviti pitanje gradonačelniku, pronaći neka bitna odluka u Službenom listu i još mnogo toga. Ja sam prevashodno urednik informativnog dela sajta, dakle onih vesti koje se plasiraju na početnoj stranici. Osim svakodnevnog novinarskog rada, odnosno praćenja događaja i izveštavanja o njima, zadatak mi je da brinem i o formi tekstova koji se objavljuju, pa i naslovima, koji moraju biti u skladu sa jednim glasilom lokalne uprave i u funkciji afirmacije grada Zrenjanina i njegovih potencijala, ističe Miodrag Grubački.

Godišnja nagrada koju je nedavno dobio, jedna je u nizu koje su mu dodeljivane tokom duge novinarske karijere.

– Novinarskim poslom bavim se blizu 25 godina, a sticajem okolnosti gotovo od samih početaka usmeren sam ka internet novinarstvu, radeći prethodno šest godina u lokalnom produkcijskom studiju „Bečkerek“ koji je, između ostalog, bio među pionirima u izradi veb-sajtova ne samo u regionu Zrenjanina, već i šire. Od 2001. godine sam u Gradskoj upravi, prvo na poslu izrade internet-prezentacije Grada Zrenjanina, a potom i kao urednik, od avgusta 2002. god, kada je ustanovljeno radno mesto novinara-urednika sajta.Tokom tog perioda objavio sam na sajtu, kao novinar i fotoreporter, skoro 4.000 tekstova i bar još tri puta toliko fotografija, priča Grubački za naš portal.

Grubački na svom radnom mestu

Grubački na svom radnom mestu

Grubački se, osim novinarstvom, bavi i publicistikom i fotografijom, i autor je četiri tematske publikacije o Gradu Zrenjaninu – zbirke zapisa „Varoške vinjete“ (2008.), fotomonografije „Moja varoš Zrenjanin“ (2006.), monografije „Gradska kuća Zrenjanin“ (2003.) i monografije „75 godina Zavoda za zaštitu zdravlja Zrenjanin“ (1999.). Sarađivao je sa nizom štampanih medija iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda, a tokom poslednje tri godine stalni je saradnik „Nacionalne revije Srbija“, u kojoj objavljuje putopisne reportaže iz naše zemlje i inostranstva.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh