I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ministar Vulin: „Dijamant“ je primer za najbolji odnos prema radnicima

Ministar za rad, zapošljavanje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Aleksandar Vulin posetio je danas kompaniju „Dijamant“ u Zrenjaninu kao jednu od najboljih primera rada na tržištu po pitanju zapošljavanje ljudi, naročito osoba sa invaliditetom.

U susretu sa direktorkom kompanije Slavicom Kešelj, ministar je „Dijamant“ ocenio socijalno odgovornom kompanijom, zahvalivši se menadžmentu što vodi računa o svojim radnicima.

vulin-3

U kontroli koju je Inspekcija rada vršila prethodnog meseca, akcenat je bio na poštovanju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, u kojoj je kompanija Dijamant bila bez greške.

I Taxi Zrenjanin

– Ova kompanija u Zrenjaninu zapošljava značajan broj ljudi, svi su plaćeni tako da Inspekcija rada nema ni jednu primedbu ni kada su u pitanju radni odnosi, ni kada je u pitanju poštovanje propisa iz oblasti bezbednosti zaštite na radu. Ovde ljudi rade u dobroj, zdravoj, sigurnoj sredini i oni se poštuju. Na evidenciji nacionalne šlužbe za zapošljavanje je 21.131 osoba sa invaliditetom, od toga je oko 7000 žena. Najveći problem kod te populacije jeste neadekvatna obrazovna struktura – 43 odsto osoba sa invaliditetom ima osnovno obrazovanje ili nikakvu kvalifikaciju, oko 51 odsto ima srednje obrazovanje, dok svega 4.96 odsto ima visoko ili najviše obrazovanje. Dosta je teško izaći u susret poslodavcu koji je spreman da zaposli osobu sa invaliditetom, a da traži neko specifično znanje. Upravo zbog toga, mi smo ove godine predvideli oko 500 miliona dinara za razne mere aktivnog zapošljavanja osoba sa invaliditetom, od boljeg obrazovanja, prekvalifikacije, do subvencija za zapošljavanje i prilagođavanje adekvatnih uslova radnom mestu, rekao je ministar Vulin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

vulin-2

On je podsetio i da se Inspekcija rada nije bavila samo statusom osoba sa invaliditetom već je u 3.325 nadzora na teritoriji cele Srbije otkrila 818 neprijavljenih radnika.

– Što se tiče naše sredine, mi u celosti zadovoljavamo sve zahteve koji su traženi od strane zakonodavca, čak i više nego što je minimum zahteva. Uslovi u kojima radimo i poslujemo potvrđeni su sertifikacijama stranih kuća. Kompanija je prošle godine proslavila 75 godina poslovanja i imala jedan lep uzlazni razvoj zahvaljujući ljudima koji su u njoj. Dijamant ima 750 zaposlenih radnika, od kojih je 26 sa inavaliditetom. Oni su uklopljeni u organizacionu strukturu na najkvalitetniji mogući način, tako da se ne osećaju izuzeti ni od čega. Najvažnije je da ljudima obezbedite normalne uslove uz normalan intezitet rada, onda se oni osećaju vrednijim i osećaju da su deo kolektiva u pravom smislu te reči, rekla je Slavica Kešelj.

vulin1

Vulin se nešto kasnije u gradskoj kući u razgovoru sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem zahvalio lokalnoj adminisraciji jer u vreme velike ekonomske krize nije smanjila socijalna davanja. Kada je u pitanju sfera zapošljavanja, Vulin je podsetio da je Zrenjanin kroz Nacionalnu službu za zapošljavanje vrlo aktivan korisnik sredstava, te da će i ove godine kroz javne radove i ostale aktuelne konkurse biti zaposlen značajan broj ljudi.

– Posebno mi je drago što čujem da u Zrenjaninu imate projekte „prva šansa“ i “ stručna praksa“ i zaista čestitam na činjenici da je više od 30 odsto dece koja su prošla kroz te programe, počelo da radi u preduzećima u kojima su najpre učila praksu, rekao je Vulin.

vulin-4

Gradonačelnik Zrenjanina je iskoristio susret sa ministrom da isprezentuje šta sve grad čini da se nezaposlenost sugrađana smanji.

– Pored toga ministru smo predočili i na koji način štitimo naše socijalno ugrožene građane i mislim da smo na dobrom putu, da možda čak i prednjačimo u odnosu na neke druge lokalne sredine. Veliko je zadovoljstvo što je ministar danas sa nama i što smo mogli da saznamo neke smernice u kom pravcu vlada i ministarstvo idu, rekao je Janjić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh