I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

„Milutin Milanković – neispričana priča“ premijerno prikazan u Zrenjaninu (VIDEO)

Zrenjanin je imao čast da bude prvi grad na mapi putovanja dokumentarnog filma „Milutin Milanković – neispričana priča“ kojim se odaje počast velikom naučniku.

Menadžment Aviv parka kao i bioskopa Cinestar oberučke su prihvatili ideju da svetska bioskopska premijera ovog filma bude u Zrenjaninu. – Na ovaj način ne samo da odajemo počast našem velikom naučniku ovo je na neki poseban način i naš poklon svim Zrenjanincima i svima koji budu želeli da ovaj film pogledaju u narednim danima – izjavio je Zoran Savić – direktor Cinestara.

15403151_10154774868194439_1116623314_n

Inicijativu Astronomskog društva „Milutin Milanković“ iz Beograda da premijera filma bude u Zrenjaninu podržala je i gradska uprava. Zrenjanin zasada ima jedan bulevar koji nosi ime našeg velikog naučnika kao i astronomsko društvo, a potrudićemo se da u skoroj budućnosti realizujemo ideje da njegovo ime nosi i neka školska ustanova – reči su Duška Radišića pomoćnika gradonačelnika sa premijere.

I Taxi Zrenjanin

Lik Milutina Milankovića u ovom filmu oživeli su Mihajlo Andrić, D. Petošević, Vladimir Dujović i pokojni velikan našeg glumišta Dušan Poček kojem je na neki način ovim putem takođe odata počast za životno delo. Publici u bioskopu Cinestar na premijeri su se poklonili upravo mladi Mihajlo Andrić te reditelj Dragan Elčić i mr Slavko Maksimović predsednik Astronomskog društva „Milutin Milanković“ iz Beograda.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

15320482_10154774860819439_107844326_n

Mihajlo Andrić tumači Milankovića u mladim danima

 Dragan Elčić reditelj filma inače je i profesor režije na Akademiji umetnosti u Beogradu.   – Snimati ovakav film bez ijednog živog snimka Milankovića jer poznato je da je ovaj naš naučnik bio veoma povučen i nije voleo slikanje, izgledalo je na početku kao nemoguć posao. To je za mene tim bio i veći izazov da jedan takav nazovimo ga zatvoreni ćup otvorimo i otkrijemo svo blago koje krije. Nadam se da sam ovim ostvarenjem to i uspeo – rekao je Elčić za naš portal na premijeri filma. –   Milankovića smatramo  najvećim srpskim naučnikom zato što je svoj radni vek za razliku od Tesle i Pupina proveo u Srbiji. Ovim filmom mi smo zapravo tek počeli da otkrivamo njegovo delo.  U planu je snimanje i serije od 10 epizoda – izjavio je mr Slavko Maksimović predsednik Astronomskog društva „Milutin Milankovič“ iz Beograda inicijatora snimanja ovog filma.

Milankovićevo delo – putokaz svima željnima znanja

Milutin Milanković bio je građevinski inženjer, matematičar, klimatolog. On  je svojim teorijama i otkrićima u oblastima klimatologije, osunčavanja Zemlje, smenama ledenih doba i izradom najpreciznijeg merenja kalendarskog vremena zadužio svetsku nauku. Ovaj dokumentarni film deo je jedne misije čiji je cilj nezaborav, a motiv putokaz. Nezaborav jer njegova zemlja nije uvek na pravi način znala da mu se oduži, a putokaz jer iako je živeo u nesrećnim vremenima imao je dovoljno znanja, mašte, volje i upornosti da pobedi i da se uzdigne do visina koje retki osvajaju. 

Portal IloveZrenjanin uživo je prenosio sinoćnju premijeru ovog filmskog ostvarenja, a ovde možete pogledati skraćene izjave učesnika.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh