I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Medvedi ostali u jazbini – zima će potrajati

Medvedi u prihvatilištu za divlje životinje u Banoštoru juče nisu ni izašli iz svojih jazbina, što prema narodnom verovanju znači da će zima potrajati.

Medved

Kako je saopštilo Društvo za zaštitu životinja i životne sredine ARKA, medvedi u prihvatilištu koje vodi to društvo uopšte se nisu pokazali ni na izlazu iz jazbina, nisu hteli ni da provere kakvo je vreme.

Prema narodnom verovanju, na Sretenje se sreću zima i leto, i medvedi tada izlaze iz svojih brloga da bi procenili da li je zima završena. S obzirom da medvedi juče nisu napuštali svoje jazbine, takvim ponašanjem nagovestili su da će hladno vreme potrajati još četrdeset dana.

I Taxi Zrenjanin

Ova prognoza bi trebala da bude pouzdanija od one koju je pokazala mečka u beogradskom Zoološkom vrtu koja je juče kao i uobičajeno izašla iz jazbine, ali zbog oblaka nije videla svoju senku, što bi prema verovanju trebalo da znači skori kraj zime.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Medvedi u beogradskom Zoološkom vrtu, za razliku od svojih „rođaka“ u divljini, ne spavaju „zimski san“, pa zbog toga nisu pouzdani za tumačenje verovanja da će zima uskoro prestati ako se medved na Sretenje probudi i izađe iz jazbine da vidi svoju senku”, izjavio je direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović.

Naši medvedi se šetaju i budni su tokom cele godine, imaju hranu i sve što im treba, pa zato nisu pouzdani meteorološki svedoci„, rekao je Bojović agenciji Beta.

On podseća da medvedi u planinama, zbog toga što ne mogu da nađu dovoljne količine hrane, prespavaju zimu, pa tumačenje sretenjskih meteoroloških predviđanja treba tražiti od životinja u divljini.

Izvor : Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh