I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Međunarodni dan starih : U Srbiji 1,7 miliona starijih osoba

Međunarodni dan starih – 1. oktobar, obeležava se danas u Srbiji kako bi se skrenula pažnja na probleme starijih osoba, kojih u našoj zemlji ima više od 1,7 miliona.

Državna sekretarka ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je Tanjugu da se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija nalazi u poodmakloj fazi demografskog starenja, jer je prema popisu iz 2011. godine, od 7.186.862 građana Srbije, starijih od 65 godina bilo 1.177.766.

dan-starih

Janković je dodala da starijih od 85 godina ima 81.550, što je dobar trend koji pokazuje da dolazi do produženja životnog veka.

PerSu marketi

„Sve su to podaci koji govore o neodložnoj i neophodnoj adekvatnoj podršci starima jer je građana starijih od 60 godina ukupno 1.714.330“, rekla je Janković.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema njenim rečima, položaj starijih u Srbiji danas se nikako ne može nazvati dobrim i povoljnim, jer je najviše siromašnih među najstarijom populacijom, što je problem na kome treba da se radi u narednom periodu.

 

DO 2030. SVAKI PETI STANOVNIK STARIJI OD 65 GODINA

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, stari čine 16,8 odsto stanovništva i Srbija je sa prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, jedna je od najstarijih zemalja i to ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima.

Procenat osoba starijih od 65 godina će iznositi najmanje 22 odsto do 2030. godine, što je skoro svaki peti stanovnik, navodi se u saopštenju.

stare-osobe

U saopštenju se navodi da je u Srbiji, tokom prošle godine svaka druga osoba starija od 65 godina bila na bolničkom lečenju zbog bolesti srca i krvnih sudova, a zbog malignih bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva, na bolničkom lečenju našla se svaka treća osoba starija od 65 godina.

Sa starenjem, kako je navedeno, raste i rizik od demencije, a tokom prošle godine u bolnici je završilo 1. 401 stara osoba sa dijagnozom demencije.

Ukupno je 19.617 starih osoba hospitalozovano od posledica povreda i trovanja, a glaukom kao drugi najčešći uzrok slepila bio je uzrok hospitalizacije kod 1.358 osoba.

Izvor : Tanjug     Foto : www.dw.de, www.cotawa.org.au

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh