I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Međunarodni dan starih : U Srbiji 1,7 miliona starijih osoba

Međunarodni dan starih – 1. oktobar, obeležava se danas u Srbiji kako bi se skrenula pažnja na probleme starijih osoba, kojih u našoj zemlji ima više od 1,7 miliona.

Državna sekretarka ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je Tanjugu da se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija nalazi u poodmakloj fazi demografskog starenja, jer je prema popisu iz 2011. godine, od 7.186.862 građana Srbije, starijih od 65 godina bilo 1.177.766.

dan-starih

Janković je dodala da starijih od 85 godina ima 81.550, što je dobar trend koji pokazuje da dolazi do produženja životnog veka.

Fordomanija

„Sve su to podaci koji govore o neodložnoj i neophodnoj adekvatnoj podršci starima jer je građana starijih od 60 godina ukupno 1.714.330“, rekla je Janković.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prema njenim rečima, položaj starijih u Srbiji danas se nikako ne može nazvati dobrim i povoljnim, jer je najviše siromašnih među najstarijom populacijom, što je problem na kome treba da se radi u narednom periodu.

 

DO 2030. SVAKI PETI STANOVNIK STARIJI OD 65 GODINA

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, stari čine 16,8 odsto stanovništva i Srbija je sa prosečnom starošću stanovnika od 41,6 godina, jedna je od najstarijih zemalja i to ne samo u evropskim, već i u svetskim okvirima.

Procenat osoba starijih od 65 godina će iznositi najmanje 22 odsto do 2030. godine, što je skoro svaki peti stanovnik, navodi se u saopštenju.

stare-osobe

U saopštenju se navodi da je u Srbiji, tokom prošle godine svaka druga osoba starija od 65 godina bila na bolničkom lečenju zbog bolesti srca i krvnih sudova, a zbog malignih bolesti ili sa dijagnozom bolesti koštano-mišićnog sistema i vezivnog tkiva, na bolničkom lečenju našla se svaka treća osoba starija od 65 godina.

Sa starenjem, kako je navedeno, raste i rizik od demencije, a tokom prošle godine u bolnici je završilo 1. 401 stara osoba sa dijagnozom demencije.

Ukupno je 19.617 starih osoba hospitalozovano od posledica povreda i trovanja, a glaukom kao drugi najčešći uzrok slepila bio je uzrok hospitalizacije kod 1.358 osoba.

Izvor : Tanjug     Foto : www.dw.de, www.cotawa.org.au

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh