I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • agencija dane
Aktuelno

Mali anđeli – skriveni potpis Rozalije Markov (VIDEO)

ZrBizNet

U prostorijama Mesne zajednice „Veljko Vlahović“ na Bagljašu otvorena je izložba slikarke Rozalije Markov.

Na njenim slikama slavi se život. U vedrini običaja,  sela, svakodnevnice i slavlja otkrila je lepotu življenja pod nepreglednim ravničarskim nebesima – reči su kustosa Jasmine Tutorov na otvaranju izložbe. Umetnica se okrenula živopisnom folkloru vojvođanskog sela.  Na njenim slikama smenjuju se godišnja doba, seoski poslovi, venčanja i druge zgode. Zatičemo mnoštvo figura ljudi, životinja, predmeta. Odvija se čitav niz epizoda unutar glavnog događaja. Slikama dominira vedar kolorit blistave jasnoće.

rozalija3

I na kraju slike Rozalije Markov odslikavaju njena čista osećanja probuđena idiličnim životom na selu kojem i mi ljudi sa asfalta neodoljivo čeznemo – zaključila je gospođa Tutorov.

I Taxi Zrenjanin

 

Rozalija Markov rođena je 1956. godine u Starom Lecu. Slikarstvom se bavi od 1985. Član je GNU Kovačica od 1999. Izlagala je na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Njene slike izložene su u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u celom svetu. Dobitnik je više priznanja i nagrada za svoj rad. Živi i radi u Aradcu.

rozalija2

U uglu svake slike Rozalije Markov pažljiviji posmatrač primetiće dve male siluete dečaka i devojčice o kojima ona kaže: – To je na neki način moj skriveni potpis, a predstavlja dva anđelčića čuvara.

Otvaranje ove izložbe svojom muzikom oplemenile su i čuvene Aradačke Meškarke koje gde god da nastupaju uvek izazovu veliko interesovanje i posebna osećanja.  Spoj kolorita Rozalije Markov i zvuka Mešarki pokušali smo da zabeležimo kamerom.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh