I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Lutkama simbolično obeležen Dan borbe protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima08-1Pod sloganom „Crveno zvono – zvoni za slobodu“, Omladinska terenska jedinica Crvenog krsta Zrenjanin obeležila je danas u centru grada Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Na informativnom štandu, mladi su se potrudili da vizuelno predstave ovaj društveni problem, koristeći lutke kao glavni motiv.

Lutke su kao motiv odabrane jer se sa žrtvama trgovine ljudima postupa kao sa stvarima, lišavaju se svakog obeležja ljudskosti. One samo liče na ljude, ali nemaju života u sebi, ni ljudska prava. U izlozima služe da pospeše prodaju robe, donoseći time veću zaradu vlasnicima. Sve ovo oslikava položaj u kome se zapravo nalaze žrtve trgovine ljudima, poručili su danas aktivisti Crvenog krsta.

Crveni krst Zrenjanin je aktivno uključen u napore da se spreči trgovina ljudima, umanje posledice po žrtve i smanji njihov broj. Cilj je da se u lokalnoj zajednici prošire znanje i svest o opasnosti od trgovine ljudima, i o merama zaštite među mladima i drugim ranjivim ciljnim grupama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Tokom oktobra i novembra aktivisti edukuju učenike viših razreda osnovnih škola i učenika srednjih škola u saradnji sa Policijskom upravom – Odsek pogranične policije, za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima i Centrom za socijalni rad – Sigurnom kućom u Zrenjaninu.

Trgovina ljudima02

Boris Lakočić, pripadnik pogranične policije, kaže za naš portal da je u prethodnom periodu evidentirano 19 žrtvi trgovine ljudima, od kojih je 18 ženskog pola. Žrtve se većinom zloupotrebljavaju u svrhu radne seksualne eksploatacije, a granica u godinama pomerila se sa 25-20 na 14 pa i 12 godina.

Evropska Komisija, 2007. godine, proglasila je 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima.  U sloganu “Crveno zvono-  zvoni za slobodu“ ukazuje se na alarm, upozorenje, buđenje, kao i najavu početka aktivnosti. Crveno zvono tako prekida tišinu ili šaputanja o trgovini ljudima.  Ono poziva na  podizanje svesti o odgovornosti korisnika usluga žrtve. Crveno zvono upozorava da je vreme da se ljudi oslobode iz ropstva i da se ljudska prava poštuju.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh