I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Leto 2014: Čekaju nas neizdržive vrućine

Godina 2014. mogla bi da bude najtoplija u istoriji klimatologije, sa veoma suvim vremenom i visokom temperaturom, smatraju klimatolozi, koji predviđaju ovog leta abnormalne vrućine, posebno u zemljama Evrope i Azije.

leto-2014
Prognoza se zasniva na rezultatima proučavanja “El ninja”, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena koji nastaje usled fluktuacija pravaca vetrova i visoke temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Naučnici sa ovog univerziteta uspeli su da naprave potpuno nov model “El ninja”.

Naučnici su utvrdili da je “El ninjo” počeo da se formira prošlog septembra, što znači da ima 76 odsto šansi da će se pojaviti ovog leta. Međutim, prema rezultatima istraživanja, ova godina biće najvrelija čak i bez “El ninja”.

El Ninjo predstavlja snažna temperuturna talasanja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju veliki uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom celog sveta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Mišljenja među stručnjacima ove oblasti su podeljena, pa kalifornijski klimatolog Tim Barnet tvrdi da su te metode zastarele i da su se koristile 80-tih i 90-tih, dok australijski klimatolog Endrju Votkins verije da šansa de se En Ninjo pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao da tvrdi da će se zaista desiti.

Ono oko čega su se svi naučnici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, šanse da ta godina bude baš 2014. je navodno 75 odsto.

Izvor: astrosajt.blogspot.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh