I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Lekari apelovali na građane – Urgentni centar preopterećen

U cilju smanjenja gužvi, višesatnog čekanja i neprijatnih situacija u zrenjaninskom Urgentnom centru, načelnik sektora kliničke podrške i vršilac dužnosti načelnika odeljenja za prijem i zbrinjavanje, dr Živa Kozlovački obratio se danas građanima molbom da dopuste profesionalcima, lekarima opšte prakse, da odrede da li njihova potreba spada u hitan slučaj i da li je Urgentni centar zdravstvena jedinica u koju prvo trebaju da se jave.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Analiza trendova je pokazala da je pre dve-tri godine broj pacijenata u 24 časa prosečno iznosio oko 100 pacijenata. Prošle godine je taj broj povećan na 150, a ove godine je premašio broj od 200 pacijenata u danu.

– Prostorno i kadrovski smo isti kao i pre, ali je broj pacijenata u 24 sata duplo povećan. Pre neki dan smo imali čak 218 pregleda od kojih je 18 zaržano u bolnici, a njih 160 nije ni trebalo da se ovde obrati za pomoć, objašnjava dr Kozlovački.

PerSu marketi

Svetska zdravstvena organizacija je donela protokole po kojima se određuje stepen hitnosti. Postoje tri stepena hitnosti po kojima se određuje da li pacijent zaslužuje hitan tretman, hitan tretman u roku od dva sata ili hitan tretman u roku od šest sati.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Tu dolazi i do nezadovoljstva pacijenata, jer je veliki broj njih koji moraju da čekaju. Ovo nije naša krivica. Pacijenti dolaze neadekvatno upućeni ovde. Suština ovog odeljenja je prijem i zbrinjavanje urgentnih slučajeva, a ne hroničnih oboljenja, rekao je dr Kozlovački i dodao da je najveći problem neobaveštenost pacijenata da se ovde ne pregledaju pacijenti po redu, već po urgentnosti njihovog zdravstvenog stanja. Specijalno obučeni trijažeri prave prvi kontakt sa pristiglim pacijentom i u roku od par minuta određuju koji je stepen hitnosti u pitanju.

– Prvog reda hitnosti od 218 pacijanata bilo je svega 21, drugog reda hitnosti je bilo njih 37, a trećeg reda hitnosti 160 pacijenata. Pacijenti prvog i drugog stepena su pacijenti koji su trebali da dođu. Ovih 160 ljudi nisu trebali da se obrate nama, objašnjava dr Kozlovački.U planu su edukacije ljudi, razmišlja se i o tribinama sa lekarima opšte prakse, izrada plakata putem kojih će se pacijenti uputiti o svojim pravima i ostvarenju istih na primarnom nivou gde će im lekar opšte prakse odrediti hitnost slučaja.

– Mi se pretvaramo u Dom zdravlja, a u stvari smo bolnica i tu smo zbog ležećih pacijenata. Ovo sve danas govorimo u cilju da se prevenira nešto što ne bismo voleli da dožive ni naši pacijenti ni naši zaposleni. – Naš je apel da pacijenti svoje zdravstvene probleme rešavaju na primarnom stepenu, kod svog izabranog lekara koji ih po potrebi može uputiti na bolnicu, rekao je dr Kozlovački.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh