I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Legat porodice Varadi na poklon zrenjaninskom muzeju

Porodica Varadi čiji su članovi obeližili prošlost našeg grada, istoriju, pravni, politički i kulturni život, potpisala je danas ugovor o predaji dela svoje vredne zaostavštine Narodnom muzeju Zrenjanina.

Izuzetno važnu zbirku čine sto, stolica, poluležaljke, police sa knjigama, i izvestan broja sitnijih predmeta.

potpisivanje-ugovora-varadi

Ugovor o poklonu potpisali su akademik Tibor Varadi i kustoskinja Muzeja Olivera Skoko.

PerSu marketi

– Potpisali smo ugovor o poklonu, ali ono što hartija teško može da prenese jesu naši naši najiskreniji izrazi zahvanosti koje želim da uputim gospodinu Varadiju, rekla je Skoko. – Porodica Varadi je jedna od najuglednijih porodica iz Velikog Bečkereka, Petrovgrada i Zrenjanina, koja je dala poznate javne radnike i advokate. Narodni muzej Zrenjanin legatom porodice Varadi postaje bogatiji na više planova. Poklonjeni materijal pre svega, uvećava zbirku dokumenata Istorijskog odeljenja jer donosi uvid u kontinuiranu prisutnost jedne porodice čiji su članovi uvek bili značajni predstavnici društvenog života u našem gradu. Zatim, primenjeno umetnička zbirka će legatom dobiti izuzetno dragocene komade krupnog nameštaja u baroknom stilu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema njenim rečima, svi predmeti biće na adekvatan način obrađeni, zaštićeni, čuvani i predstavljani javnosti u vidu sobe porodice Varadi.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture Dubravka Bengin i Goran Knežević.

varadi-1

– Izuzetno mi je drago da je pružena šansa da se prošlost koja je značajna za jedan grad nastavlja, da ima traga. Moj deda je otvorio advokatsku kancelariju 1894. godine i nekim čudom svi njegovi spisi su ostali. Mislim da bi to trebalo na neki način sačuvati i ne vidim bolje mesto od Muzeja. U njegovoj advokatskog kancelariji koja je opstala do prošle godine, sakupili su se dokazi o izuzetno burnim događajima među kojima su dokazi o sporovima u kojima je deda branio Srbe zbog interniranja, sporovima o zalaganju dede za manjinska prava između dva rata, tu su zapisane i strahovite sudbine za vreme nemačke okupacije, posebno jevrejske. Našao sam izuzetno veliki broj lažnih razvoda, iz doba nemačke okupacije kada su se žene razvodile od Jevreja, rekao je Tibor Varadi nakon potpisivanja.

varadi-legat

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh