I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Vandalski pir na jezeru: Jedan od labudova teško povređen

Jedan od preostala tri labuda u gradskom jezeru u Zrenjaninu, pronađen je protekle srede rasparane utrobe u jedan sat posle ponoći u neposrednoj blizini parkinga Hotela „Vojvodina“.

Ovaj vandalski čin dojavljen je koordinatoru Javnog preduzeća „Rezervati prirode“ Stevi Čorokalu, koji je pre tri meseca pustio labudove u jezero u akciji čiji je pokrovitelj bio Grad Zrenjanin.

– Kada sam stigao, labud je ležao na asfaltu rasparane utrobe sa veoma ozbiljnim ranama. Zahvaljujući brzoj reakciji i odzivu veterinara, sanirane su i površinske i dubinske rane među kojima je i povređeno crevo. Pretpostavljam da ga je neko povredio udicom i pecaljkom. Oni su cele noći u vodi, a s obzirom da je reč o mužjaku koji je dominantan, ko god se približava vodi, mužjak je taj koji mu prvi prilazi, rekao je Čorokalo za portal I love Zrenjanin.

labud

I Taxi Zrenjanin

Sumnja se da su za ovo nedelo odgovorne „ribokradice“, kako su nazvani oni koji i posle dozvoljenog vremena do 21 čas i dalje pecaju u jezeru.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– To je mehanička ozleda, naneta oštrim predmetom. Rana je bila duž celog abdomena i grudnog koša, zbog čega je labud izgubio dosta krvi. Obradio sam ga hirurški, više nije životno ugrožen, počeo je da se kreće, jede i pije vode. Ovo ne može da nastane slučajno, neko je ovo uradio sa namerom. Labuda će vratiti u Elemir, vlasniku Stevanu Subotinu iz Elemira koji ih je i ustupio da krase zrenjaninsko jezero, rekao je portalu veterinar Zlatko Peričin.

O slučaju je obaveštena policija i svi akteri koji su pomogli da se život labuda spase, čvrsto veruju da će počinioci biti pronađeni i strogo kažnjeni.

Nakon ovog vandalskog čina, jedna od dva preostala labuda, ženka, odletela je jer je bila vezana za povređenog mužjaka.

Na pitanje da li vredi rizikovati i izlagati ove ptice i dalje napadima vandala, Čorokalo kaže da „moramo razmišljati pozitivno i da će na proleće u jezeru zaploviti čak šest labudova“.

– Ovo je naš najlepši grad i ne mogu pojedinci da nam određuju šta je dobro, a šta ne. Ne želimo da se povučemo i tražim osudu javnosti, da se takvi ljudi osude i prepoznaju i da u budućnosti takvih problema više nemamo. Neću stati, biće naše jezero puno ptica, obećao je Čorokalo.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh