I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kuglofijada u Aleksandrovu: Kolač sa dvora pravila i deca i odrasli (VIDEO)

Kuglof je preteča svih kolača. Nekada se jeo samo na dvoru i u imućnim porodicama. Privilegija je bilo čak i posedovati kalup za kuglof.

kuglof-razni

Da bi se sačuvao od zaborava i da bi se održala tradicija pravljenja kuglofa na ovim prostorima, Udruženje žena “Livađanke” organizovalo je treći put za redom “Kuglofijadu”.

kuglof-lesnik

I Taxi Zrenjanin

Pravo na učešće na “Kuglofijadi” u Aleksandrovu imaju svi koji to žele, osim domaćina.

“Organizujemo takmičenje u kategoriji slatkih i slanih kuglofa. Da bi se učestvovalo, potrebna je samo dobra volja. Nema drugih specijalnih pravila. Svako pravi kuglof po sopstvenoj želji i recepturi – kako hoće i od onoga šta ima kod kuće. Mi kao domaćini ne učestvujemo, ali se zato takmiče naša deca sa radionice. Deci uvek treba pružiti šansu. Po meni, domaćin ne treba da se takmiči ni na kojoj manifestaciji, jer je on tu da dočekuje goste i takmičare. Žiri procenjuje ko je najbolji, a pobednici dobijaju pehar i zahvalnicu”, kaže organizator “Kuglofijade” Ljubinka Ljupka Miškov iz Udruženja žena “Livađanke”.

kuglofi-siroko

Danas svi mogu da se osećaju kao da su na dvoru

Na ideju da organizuje takmičenje u pravljenju kuglofa naša sagovornica, ali i domaćica ostalim gostima, došla je pre tri godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

kuglofi-dva

“Svako udruženje ima neku svoju manifestaciju. Zna se da su ovde pre živeli Austorugari. To je kolač koji se nekada jeo na dvoru i koji se priprema na ovom podneblju. Želela sam da se podsetimo kako je to nekada bilo. Ideja je i da održavamo tradiciju pravljenja kuglofa. Uz to, sada svi mogu da se osećaju kao da su na dvoru. Ovo nije skup kolač i brzo se priprema. Domaćica može uz ručak da ga spremi. I deca sa radionica koje organizuje naše udruženje su pravila slatke kuglofe. Jedan smo već pojeli, morali smo da probamo pre takmičenja, a jedan je i žiri ocenjivao”, dodaje naša sagovornica.

kuglof-crno-beli

Kuglof je preteča svih kolača

Žiri koji su činili tehnolozi i kuvar – Mira Vuković, Mirjana Lazar i Ksenija Cvijanović Šalipurović morao je da proba 20 slatkih i 4 slana kuglofa, kako bi doneo odluku o najboljim.

kuglof-ziri

Kuglof je preteča svih kolača, jer potiče iz najstarijeg doba. Usavršavao se tokom godina i od njega je proisteklo mnogo drugih vrsta kolača. Kod ocene kvaliteta kuglofa jako je važno kakvi su mu sastojci, kakav mu daju ukus i miris. Prva procena je vizuelna, na presek. Gledamo stepen pečenosti, a potom ocenjujemo uskus i sve ostale senzualne karakteristike kolača. To je obično slatki kolač, ali se u novije vreme pravi i u slanoj varijanti“, kaže Mira Vuković, član žirija.

kuglof-beli

U kuglof mogu da se dodaju voće, čokolada ili alkoholna pića

Na prvi pogled, složili su se članovi žirija, svi kuglofi su delovali lepo i ukusno.

„Kuglof mora da bude dobrog poprečnog preseka i dobro pečen. Važno je da oblik bude po kalupu kuglofa. Ukusi mogu da budu različiti, jer zavise od toga šta se u kuglof dodaje. U početku su to obično bili čokoladni i vinski ukusi, a kasnije su počeli da se dodaju razni drugi voćni dodaci. Najčešće ubacuje suvo voće, a može i ono crveno kao što su višnja, malina, trešnja. Kuglof ne treba da se topi u usima, ali mora da bude prijatnog ukusa. Ne sme ni da se lepi za zube i nepce“, dodaje gospođa Mira.

kuglof-malina

Nekada je i posedovanje modle za kuglof bila privilegija

Njena saradnica u ocenjivanju Mirjana Lazar, objašnjava da je potpuno razumljivo što se organizuje takmičenje u pravljenju kuglofa.

„To je jedan od najstarijih kolača. Narodi još ne mogu da se dogovore ko ga je smislio, da li su to Nemci, Austrijanci, Mađari, Česi, Poljaci, Francuzi. Svi žele da budu prvi, ali to nije ustanovljeno. U početku se kuglof služio samo na dvorovima, u privilegovanim i bogatim porodicama. To je prvi modelirani kolač i spada u grupu suvih kolača. Prvobitno se pekao isključivo u keramičkim modlama. Čak je i posedovati modlu bila privilegija“, kaže Mirjana.

kuglof-secer-cokolad

Kuglof se pravi od testa i dodataka

Osnovu kuglofa čine uobičajeni sastojci.

„To su brašno, šećer, jaja, mleko, peci prašak ili kvasac. Sve ostalo su dodaci. To mogu biti žestoka pića, rum, vina, čokolada, kandirano voće, koštunjavo voće. To je kolač koji se pravi po sistemu „mašta radi svašta“. Vrlo je zanimljiv kolač. Nema pravila kog je ukusa kuglof. Onakav je kako ga osmisli onaj ko ga pravi“, dodaje naša sagovornica.

kuglof-cokolada

Da bi bio pravi, kuglof obavezno mora da bude pečen

Osim što mora da bude pravljen u posebnoj modli, kuglof obavezno mora da bude pečen. To znači da se pravljenje kuglofa pomoću želatina, bez pečenja, ne smatra prvim kuglofom, zbog čega je žiri imao problem pri ocenjivanju slanih kuglofa. Od četiri uzorka, dva nisu bila pečena.

kuglof-slani-nepeceni

„Malo nas učesnika je pravilo slani kuglof, pa sam dobila nagradu. Ja sam na maslinovom ulju dinstala malo slaninice, kobasicu, pršutu i onda sam postepeno dodavala kisele krastavčiće, sir. Smesu sam pravila od brašna, jaja, jogurta. Moram da priznam da sam gledala na internetu. Ranije sam pravila slatke kuglofe od višnje, maline, čokolade, a sada sam počela i slane da pravim. Što se tiče kuglofa ovo mi je prvi put da sam nagrađena“, kaže dobitnica druge nagrade Ljilja Sovin iz Udruženja žena „Narcis“ iz Novih Kozaraca.

kuglof-slani-narcis

„Prvi put sam sada pravila kuglof. Tu su testo, sir, pršuta, krastavci. Ono što je najvažnije imala sam jaku želju i dobru volju da to uspe. Tajni sastojak je nešto što se zove ljubav prema pripremanju hrane. Za ovaj kuglof mi je bilo potrebno sat i po“, objašnjava dobitnica prve nagrade Ljubica Vukov iz Udruženje žena „Sava Kovačević“ iz Zrenjanina.

kuglof-slani-s.kovacevic

Mašta određuje kakav će kuglof biti

Sa slatkim kuglofima došle su i slatke muke žirija. U ovoj kategoriji samo jedan uzorak nije bio pečen.

„Ovo mi nije prvi put da dobijam nagradu za kuglof. Redovno učestvujem na ovakvim manifestacijama. Pravila sam klasičan crno-beli kuglof sa seckanim orasima, a bila je po koja višnja. Trebalo mi je sat vremena da dobro pripremim testo, a kuglof se pekao još sat“, kaže Ana Radlovački iz Udruženja žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja, dobitnica druge nagrade.

koglof-pehari

„Pobednički kuglof je pravljen po receptu koji sam sama smislila. Svašta nešto sam stavila u njega. I kupine i lešnike i banane i narandžu. Isplatilo se. Kada pravite kuglof to treba da prepustite mašti na volju, pa kako ispadne. Mislim da je u tome tajna dobog kuglofa. U više kategorija kolača sam osvajala nagrade, a sa kuglofom se prvi put takmičim i odmah sam dobila prvu nagradu“, kaže Biljana Popadić iz Asocijacija žena iz Orlovata.

kuglof-cokolada-crna

Deca osvojila posebnu nagradu za kuglof

Žiri je dodelio i dve specijalne nagrade u kategoriji slatkih kuglofa.

„Pravila sam kuglof od lešnika i čokolade. Stavljala sam puter, brašno, jaja, prašak za pecivo. Bio je preliven belom čokoladm i eurokremom. Ovo je drugi put da sam dobila specijalnu nagradu“, kaže Jelena Stojanović iz Udruženje žena „Đurđevdan“ iz Žititšta.

kuglof-pobednici

Osvajanje pehara pokazuje da se trud dece iz Aleksandrova isplatio. Nagrada je dodatni motiv za održavanje tradicije i pripremanje poslastica.

„Pravila sam kuglof koji se inače pravi za Dan zaljubljenih, ali pošto nije Dan zaljubljenih stavljala sam braon srce. To je sladak kuglof koji se pravi od jogurta, šećera, brašna, margarina, ustvari margarin sam koristila samo da namažem kalup. Idu još vanilin šećer, jaja, puding od vanile, prašak za pecivo. Da bi se pripremio kuglof potrebno je oko sat, a peče se oko 45 minuta. Ovo mi je prvi put da sam uopšte pravila kuglof i zbog toga sam ih pravila dva. Jedan sam ukrasila za takmičenje, a drugi smo kod kuće probali i sve smo pojeli. Ništa nije ostalo”, kaže Kristina Pitarević učenica osnovne škole  “Branko Radičević” iz Aleksandrova.

kuglof-dan-zaljubljenih

Zajedničkim snagama pripremanje kuglofa je lakše i zanimljivije

„I mi, deca sa radionice u Aleksandrovu, smo svi zajedno pravili slatki kuglof u koji idu jaja, brašno, prašak za pecivo, šećer, narandža i kakao. Meni nije prvi put da pravim kuglof i obično ljudi kada probaju to što napravim kažu da je super”, objašnjava tinaestogodišnja Tamara Zvekić.

kuglof-sareni

“Danas sam prvi put učestvovala u pravljenju kuglofa. Veoma mi je bilo zanimljivo. I u buduće ću ga spremati kod kuće. Sestra će biti prva koja će probati, jer mi ona uvek u svemu pomaže. I bolje da ona proba prva nego mama, jer je ona opuštenija. Mama stalno kaže „pazi na mere, pazi na ovo, pazi na ono“, a sestra kaže „radi kako hoćeš“, priča Dunja Diklić, učenica 8. razreda.

kuglof-sareni-parce

„Moj zadatak u pripremi kuglofa je bio da dodajem i merim sastojke. Prvi put sam učestvovala u pravljenju kuglofa. Kad se gleda deluje jako lako, a da li će tako biti i kada ja budem pripremala, ne znam. Videćemo. Najverovatnije će mama prva probati kuglof koji budem pravila“, kaže Jelena Marinac.

kuglof-deca

„Ja sam učestovala u pripremanju kuglofa, a bila sam zadužena i da pospremim, prala sam sudove. Ovo je drugi put da sam pravila kuglof i bilo je lakše nego kada sam sama to radila. Kod kuće sam pravila slani kuglof. U njega su išli so, brašno, ulje, margarin, jaja i suhomesnato. Svi u porodici su probali taj kuglof i rekli su da je lep. Mislim da je jako važno da naučimo da pravimo i kuglofe i ostala jela, jer kad odrastemo i kada budemo imali svoju decu to znanje će nam trebati da im pripremamo jela i da i njih učimo kako se to radi. Mene je mama učila kako se pravi kuglof“, objašnjava Milica Berar.

kuglof-parce

Nakon dodele nagrada najboljima, žiri nam je otkrio i pravila prilikom konzumiranja kuglofa. Obično se jede posle obroka i to u kombinaciji sa nekim pićem ili kafom. Pravilo je da čokoladni kuglof ide uz kafu i crno vino, dok se žuti kombinuje sa belim vinom i čajem. Takođe, kuglof može i da zemenjuje obrok. Pa tako, umesto klasičnog doručka, dan možete da započnete parčetom kuglofa i šoljom mleka.

Pogledajte kako izgledaju kuglofi koje je naša kamera zabeležila u Aleksandrovu:

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh