I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kuća trgovca Lipota Goldšmita

Spomenik kulture

Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića 22 (Gimnazijska 19)

Investitor: Cimerer Antal (Zimmerer Antal)
Vreme gradnje: Sedamdesete godine 19. veka
Rekonstrukcija fasade: Petar Jakob, 1910. godine
Projektant rekonstrukcije: arhitekta Ištvan Bart
Stil: prvobitno – klasicizam, nakon rekonstrukcije – secesija
Restauracija fasade: 2010. godine
Stanje: dobro
Vlasništvo: privatno

Stambeno – poslovnu zgradu u glavnoj ulici, koje je podignuta sedamdesetih godina devetnaestog veka rekonstruisao je arhitekta Ištvan Bart 1910. godine, kada dobija secesijsku fasadu. Prvobitno je pripadala porodici Ilić. Pavle Ilić je bio jedan od prvih apotekara u našem gradu, a njegov brat blizanac – Petar, bio je lekar.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Otac im je imao ćurčijsku radnju na mestu današnje kuće, koja je 1807. godine izgorela do temelja u velikom požaru. Nakon toga, stari Ilić je na istom mestu podigao spratnu kuću. Kasniji vlasnik kuće, Petar Jakob, prepravlja je oko 1910. godine kada i dobija današnji izgled.

crtez fasade iz originalnog plana 1910godCrtež fasade iz originalnog plana 1910. godine

Dogradnje objekata i prepravke fasade bile su česte pojave u XIX veku, naročito u glavnoj ulici u kojoj je živeo bogatiji sloj građana. Oni su, ugledajući se na susedne gradove tadašnje Ugarske, najčešće želeli da imaju slične kuće napravljene po najnovijoj „modi“. Na taj način će postati glavni prenosioci stilskih dešavanja u arhitekturi.

Kuća Lipota Goldšmita je građevina sa osnovom u obliku ćiriličnog slova „G“, sa glavnim krilom postavljenim na regulacionu liniju Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, i izduženim a uskim dvorišnim krilom, postavljenim uz desnu ivicu parcele. Ono što ovu kuću čini jedinstvenom u odnosu na niz kuća desnog fronta glavne ulice, jeste završetak njene desne fasade u obliku trapezaste visoke atike u kojoj je produženi tavanski prozor, većih dimenzija. Za razliku od prizemlja koje je sasvim jednostavno obrađeno, sa dva velika otvora za izloge  i manjim, centralnim, u kome su ulazna vrata, na spratu je skoncentrisan celokupan dekorativni ukras u stilu secesije. Raspoređen je oko dvokrilnih uskih drvenih vrata, kroz koja se izlazi na balkon i četvorokrilnih drvenih prozora sa ozidanim stubom u sredini otvora, sa obe strane balkona.

ulicna fasada

Ulična fasada danas

Prelomljena, četvorodelna linija iznad prozora, a u vidu frontona, glavni je motiv koji se ponavlja i obliku krovnog venca, a isto tako i u potkrovnom delu fasade. Potkrovni venac je ukrašen volutnim konzolicama, a ivice zidnog platna prvog sprata su naglašene pilastrima sa stilizovanim, geometrijskim ornamentom na kapitelu. Ispod prozora u parapetima su balustri ravnih linija. Izvijene i krive linije krase i gvozdenu ogradu balkona, koja opet ima osnovu u obliku trapeza. Pored ove igre stilizovanih geometrijskih elemenata sa pravim  i povijenim linijama koje prelaze jedna u drugu u vidu plitkog reljefa, na fasadi prvog sprata se nalazi i ukras od malterske i gipsane plastike.

Posmatrano u celini, arhitekta Ištvan Bart je upravo svojim iskustvom i umećem na primeru ove kuće postigao da ona svojom novom dekoracijom u vidu  dinamičnih geometrijskih linija i upotrebom polihromije, deluje savremenije u odnosu na sve ostale kuće desnog fronta koje su komponovane u stilu akademiza. Posebno je slikovit dimnjak zgrade  koji obrađen skulpturalno deluje moderno, dajući petoj fasadi specifičan izgled. Enterijer zgrade nije sačuvan u autentičnom  obliku i prilagođen je novim potrebama  korisnika prostora. Sa obe strane centralno postavljenih ulaznih vrata iza kojih je poduži hodnik, nalaze se lokali. Na spratu se, kada je zgrada rekonstruisana, nalazio prostor za stanovanje a danas su tu poslovne kancelarije.

tsilizovani dimnjak

Stilizovani dimnjak

Zgrada je konstruktivno sačuvana  u izgledu koji joj je podario arhitekta Bart, sa drvenim izlozima, stilski usklađenim sa fasadom. Kako kuća nije menjala spoljašnji izgled iz doba poslednje rekonstrukcije, čuvaće se u sadašnjem stanju.

Vesna Majstorović

Tekst preuzet sa portala Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin http://www.zrenjaninheritage.com

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh