I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kroz Zrenjanin godišnje prođe 30 hiljada turista na biciklima

Projekat EuroVelo park “Carska bara” uz učešće svih nosilaca tog projekta prezentovan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.

EuroVelo je Evropska mreža biciklističkih ruta, pokrenut od Strane Evrospke biciklističke federacije s ciljem razvoja kvalitetnih biciklističkih ruta koje povezuju sve zemlje. Njih osim biciklista koriste i ostali turisti ali i lokalno stanovništvo.

Iz tog razloga je osnovan i EuroVelo park „Carska bara“   s ciljem  razvoja turizma i potencijala turističkih destinacija na ovom području vezano za  aktiviranje biciklista koji prolaze koristeći dostupne rute.

PerSu marketi

– Razvoj tzv. „bike“ turizma utiče na razvoj svih potencijala koje neko podneblje nudi. Godišnje kroz Srbiju prođe 30 hiljada takvih turista i to je ozbiljna preporuka za ulazak u  ovaj projekat. Biciklisti su specifična vrsta turista koje interesuje ne samo sam grad i njegov centar, nego verovatno još više i njegova okolina, naseljena mesta, a pogotovo priroda.  Zato su na ovu konferenciju pozvani i svi zainteresovani činioci  koji žele i imaju šta da ponude. Na taj način turisti će imati uvid šta i gde mogu da posete i vide, gde da odsednu, gde da se zabave i drugo – rekao je Zoran Ljubotina direktor Turističke organizacije Zrenjanina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Franc Huber – direktor kartografije „Huber“ govori o značaju Euro Veloa

Navodeći da kroz našu zemlju prolaze tri biciklističke Euro Velo rute, a to su 6, 11 i 13 zamenik gradonačelnika Duško Radišić naglasio je da Grad Zrenjanin ima projekte usmerene kao povezivanju tih ruta.  –  Nadam se da će implementacija ovog projekta doprineti razvoju i boljim ekonomskim uslovima u našem gradu. Grad Zrenjanin je u poslednjem periodu mnogo uložio u infrastrukturu, a EuroVelo park upravo se fokusira na razvoju biciklističkih staza, ali i na mapiranju svih turističkih i ostalih kapaciteta koji treba da budu prepoznati i uključeni u rute koje želimo da povežemo – dodao je Radišić.

 

– Jedna od pomenute tri rute je ruta  uz Dunav, druga uz Tisu, a treća je “Gvozdena zavesa”, koja vodi između Srbije i Rumunije. Grad je u prethodnom projektu prekogranične saradnje obezbedio tehničku dokumentaciju, a u novom projektu i sredstva za izgradnju biciklističke staze koja će, obalom kanala Begej, povezati Zrenjanin sa rumunskom granicom, dok su Rumuni prethodno izgradili stazu od Temišvara do granice. Time će, praktično, biti spojena ruta uz Tisu sa “Gvozdenom zavesom”. Grad Zrenjanin već raspolaže mrežom od oko 35 kilometara biciklističkih staza, a  planiramo i jednu od najznačajnijih, to je staza do Novog Sada” – rekao je Duško Rdišić u svom izlaganju.

Katrein i Ebro, turisti na biciklima svojevremeno su izazvali veliku pažnju prolazeći na svom putu od Novog Zelanda do Belgije i kroz Zrenjanin

Konferenciji su prisustvovali predstavnici  C.R.E.A.M. alijanse javno-privatnog partnerstva, Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Kartografije “Huber”, turističkih organizacija Vojvodine i Zrenjanina, ustanove “Rezervati prirode Zrenjanina” i Grada Zrenjanina koji su bitni činioci celog projekta. Tokom  prezentacije razgovaralo se i o većem broju srodnih tema,  o značaju i razvoju regije Banata kroz javno-privatno partnerstvo, o potencijalima i značaju nacionalnih parkova i rezervata prirode za razvoj turizma, o održivom regionalnom razvoju kroz JPP, holističkom pristupu i životnom ciklusu projekta, značaju i razvoju EuroVela, značaju EuroVela za razvoj turizma u Banatu, značaju EuroVela za promociju zaštićenih područja, kao i doprinosu EuroVela unapređenju biciklističkog turizma u Vojvodini.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh