I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Kreirana aplikacija „Bezbedna“ za hitni poziv u pomoć

Pod nazivom „Bezbedna“, kreirana je nova aplikacija za mobilni telefon koja omogućava ženama da u trenutku kad su u opasnosti, jednim „klikom“ pošalju hitan poziv.

Ova poruka sadrži trenutnu GPS lokaciju korisnice i može se uputiti najbližima, ali se njom može pozvati i policija, služba hitne pomoći, centar za socijalni rad ili SOS telefon. Takozvani SOS SMS, može se poslati korišćenjem aplikacije ili putem Bluetooth narukvice za brže slanje poruke.

bezbedna-aplikacija

Klikom na opciju „SOS SMS“ na početnoj stranici aplikacije, aktivira se slanje već pripremljenih poruka unapred određenim kontaktima iz imenika.

PerSu marketi

Aplikaciju „Bezbedna“ svi zainteresovani mogu preuzeti besplatno sa Google Play prodavnice i instalirati je na svoj mobilni telefon. Za sada je dostupna samo ua android platformu. U aplikaciju se unose brojevi telefona osoba/zaštitnika kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozovom u pomoć u trenutku ugroženosti. Jednim klikom odabrane osobe dobijaju poruku da je žrtva u opasnosti, kao i automatsku informaciju o njenoj lokaciji. To im omogućuje da organizuju pomoć.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Aplikacija se može povezati sa bluetooth narukvicom, a poziv za pomoć se može poslati samo pritiskom na dugme na narukvici. Tada dolazi do paljenja bluetooth narukvice, što će automatski aktivirati funkciju SOS SMS, koja prosleđuje poruku na unapred definisane kontakte (maksimum 4 kontakta) sa prethodno definisanom porukom i trenutnom lokacijom žrtve.

Da bi ova opcija mogla da funkcioniše, neophodno je postojanje interneta i kredita potrebnog za slanje SMS-a, a radi bolje preciznosti i aktiviran GPS prijemnik.

U slučaju da su internet i GPS deaktivirani, ili da ne postoji dovoljno kredita, aplikacija korisnicu obaveštava porukom o tome.

sms

Aplikaciju“Bezbedna“ kreirali su Autonomni ženski centar iz Beograda i studenti Metropoliten fakulteta. Trenutno je aplikacija dostupna svima koji žele da je koriste na mobilnom telefonu, ali se na nabavci bluetooth narukvica još uvek radi.

– Aplikacija nije zamena za sve radnje koje žene inače koriste da bi bile bezbedne, ali predstavlja dodatnu, brzu mogućnost, poručuju iz Autonomnog ženskog centra.

Kreiranje aplikacije „Bezbedna“ deo je dugoročne regionalne kampanje „Potpisujem“ koju ova organizacija vodi već pola godine. Država Srbija se potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama jasno obavezala da će ispuniti obaveze koje iz ovog dokumenta prositiču. Cilj kampanje je da država počne da u praksi primenjuje njene odredbe i tako unapredi zaštitu žrtava nasilja.

Više informacija i detaljna uputstva za korišćenje aplikacije mogu se pronaći na sajtu Autonomnog ženskog centra womenngo.org.rs

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh