I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Kontrolišu se investicije koje je započela bivša vlast

Krajem prošle godine u Zrenjaninu je formirana radna grupa za praćenje realizacije projekata koji su od značaja za razvoj grada. Radnu grupu čine 7 članova među kojima su predstavnici finansija, JP „Direkcija za izradnju i uređenje grada Zrenjanina“ i predstavnici odeljenja javnih nabavki. Osnovni zadatak radne grupe jeste praćenje sprovođenja započetih projekata u kojima kao partneri učestvuju Grad Zrenjanin ili javna preduzeća.

Članovi ove radne grupe analiziraju i načine za obezbeđivanje sredstava za završetak započetih projekata, a o rezultatima obaveštavaju gradonačelnika. Portal I love Zrenjanin istražuje koliko je radna grupa postigla u svom dosadašnjem radu, a prema rečima pomoćnika gradonačelnika Darka Karana, koji je član te radne grupe – puno je projekata koji su započeti i još uvek nisu završeni, zbog čega se ozbiljno radi na njihovoj proveri.

Gradska uprava

I love Zrenjanin: Šta je radna grupa do sada uspela da uradi po pitanju provere započetih investicija?

I Taxi Zrenjanin

Darko Karan: Do sada smo imali priliku da proverimo 10-tak predmeta. Neki od njih su vrlo brzo razjašnjeni, dok na nekima još uvek radimo. Najbrže smo proverili projekte u čijoj realizaciji je grad Zrenjanin vršio ulogu nadzornog organa. Jedan takav primer je dogradnja prostorija u Domu učenika „Angelina Kojić – Gina“ u Zrenjaninu. Ta investicija je završena i svi papiri koje smo pregledali su regularni.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I love Zrenjanin: Jedan od značajnijih projekata koji su započeti a još uvek nisu završeni, jesu izgradnja fiskulturnih sala u Aradcu i Mihajlovu. Šta se dešava sa tim projektima?

Darko Karan: Radna grupa je do sada ustanovila nekoliko problema vezanih za realizaciju tih projekata, i trudićemo se da ih ubrzo rešimo. Kada bismo analizirali šta je do sada urađeno, mogao bih da navedem da su obe sale pokrivene, ali da je na onoj u Aradcu završeno oko 30% radova više u odnosu na onu u Mihajlovu. Jedan od problema jeste to što su kao investitori izgradnje navedene škole, što je malo nelogično jer se i one same finansiraju sredstvima iz gradskog budžeta. Za nadzor nad radovima zaduženo je JP „Direkcija za izgradnju i uređenje Grada Zrenjanina“, što takođe može da predstavlja problem. Prethodna vlast je za vreme predizborne kampanje od izvođača radova na ovim fiskulturnim salama tražila da izvedu i one radove koji nisu bili predviđeni projektom, pritom im obećavajući da će oni biti plaćeni. Sada imamo situaciju da su odrađeni i  „viškovi“ radova koje grad treba da plati. U velikoj meri smo sumnjičavi zbog toga i još uvek proveravamo taj predmet. Čim budemo završili proveru, izaći ćemo u javnost sa rešenjima navedenih problema. Moram da navedem i da je osnovni problem koji se dovodi u vezu sa pojavom „viška“ radova to što se za njih moraju raspisati nove javne nabavke. Prethodna vlast nije imala nikakvu papirološku podlogu za realizaciju tih dodatnih radova i sada trebamo da pronađemo način na koji ćemo sve to svesti u zakonske okvire. Izgradnja ovih fiskulturnih sala je neophodna i biće nastavljena čim se budu stvorili uslovi za to.

I love Zrenjanin: Izgradnja novog vrtića „Alisa u zemlji čuda“ u naselju Gradnulica takođe nije završena. Na koje probleme ste naišli prilikom provere dokumentacije za realizaciju tog projekta?

Darko Karan: I ovaj projekat je više puta zloupotrebljavan u predizbornoj kampanji prethodne vlasti, s tom razlikom da u njegovoj realizaciji postoji manje grešaka nego u slučaju ranije pomenutih fiskulturnih sala. Grad nema toliko veliku ulogu u izgradnji ovog vrtića jer je čak 75% sredstava obezbeđeno iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koji je raspisao javnu nabavku i odredio izvođača radova. U ovom slučaju postoji veliki problem sa samim izvođačem, firmom „Rad“ iz Apatina, koja je trenutno u blokadi, pa je radove jedno vreme sprovodila firma koja je imala ulogu podizvođača. Ovaj problem ćemo verovatno rešavati u koordinaciji sa Fondom za kapitalna ulaganja. Moraćemo da raskinemo ugovor sa pomenutim izvođačem i da raspišemo novu javnu nabavku, kako bismo obezbedili drugogog izvođača koji će ispoštovati ugovor i završiti radove. Pregledajući dokumentaciju ovog projekta ustanovili smo da su i u ovom slučaju izvršeni neki dodatni radovi koje možemo da okarakterišemo kao „višak“ i koji nisu bili navedeni u projektu, pa najpre moramo da proverimo koliko su bili po zakonu.

Komitet

Sudbina zgrade bivšeg Komiteta rešava se godinama

Portal I love Zrenjanin: Najavljena je i sanacija zgrade Komiteta, a postojala je i ideja da se u nju, između ostalog, presele pojedine službe Gradske uprave. Da li će taj projekat biti realizovan?

Darko Karan: Po pitanju realizacije tog projekta sitacija je prilično čista. Treba otvoreno reći da smo raščistili sve nedoumice sa potencijalnim izvođačem radova iz Novog Sada. Nakon pregovora sa njim, avans u iznosu od oko 8 miliona dinara koji je grad ranije uplatio tom izvođaču, u decembru 2012. godine vraćen je u gradski budžet. Naime, prethodna vlast je raspisala tender, taj izvođač je dobio posao, neko vreme su na zgradi Komiteta bile postavljene i „famozne“ skele… Međutim, situacija je u ovom slučaju malo složenija, jer Socijalistička partija Srbije smatra da je zgrada u njihovom vlasništvu. Postoje dve oprečne sudske presude, od kojih na osnovu jedne zgrada pripada Socijalističkoj partiji Srbije, dok je na osnovu druge ona u vlasništvu Republike Srbije i data je gradu Zrenjaninu na korišćenje. Moramo sačekati sudsku odluku, i sve dok se taj spor ne reši ne treba ni potencirati radove na toj zgradi.

I love Zrenjanin: Započeta je i rekonstrukcija zgrade osnovne škole Vuk Karadžić. Ovi radovi su takođe obustavljeni.

Darko Karan: U vezi tog projekta postoji još uvek nerazjašnjen problem, jer je ugovor sa izvođačem uključivao i zamenu prozora na toj osnovnoj školi. Sumnjičavi smo i po pitanju samog potpisivanja tog ugovora, jer zamena prozora uopšte nije bila potrebna. Naime, oni su već zamenjeni pre nekoliko godina, pa i u ovom slučaju imamo pojavu viška radova i moramo uz stručnu pomoć ljudi iz Direkcije da utvrdimo da li su ti radovi uopšte bili realni, i da li grad treba da ih plati. Iako nam je svima u cilju da se sanacija zgrade ove osnovne škole što pre završi, mi smo u obavezi da celokupnu priču ispratimo u okvrima zakona.

vuk karadzic

Skele skoro srasle sa zgradom škole „Vuk Karadžić“

Karan podseća da je osnovni cilj osnivanja radne grupe bio da se provere dokumentacije započetih projekata, kako bi se tačno ustanovilo koji su troškovi bili opravdani, a koji nisu. „Nije nam u cilju da stopiramo bilo koju investiciju, jer je svima nama ide u korist da one budu završene. Međutim, u pitanju su velika sredstva koje grad Zrenjanin treba da plati i to za naknadne i ranije nepredviđene radove. Pre nego što gradonačelnik potpiše sve te papire za isplatu sredstava, naša je obaveza da ih proverimo kako bi sve bilo po zakonu“, dodaje Karan na kraju razgovora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh