I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Koncert alžirskih muzičara početkom marta i u Zrenjaninu

Pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina, a u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira, 3. marta u 20 časova, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ biće održan koncert alžirskih muzičara Rede Sike i prijatelja.

Koncert se organizuje povodom 55. godina pobede veličanstvene Alžirske revolucije, i sticanja nezavisnosti Alžira. Ovo je i godina u kojoj heroj Alžirske revolucije Stevan Labudović, proslavlja 80. godina umetničkog rada i 90. godina života.

Čuveni filmski snimatelj, svedok revolucije na severu Afrike, ušao je u legendu. Ni 55 godina od završetka Alžirske revolucije, narod te zemlje ne zaboravlja našeg legendarnog fotografa i snimatelja „Filmskih novosti“ Stevana Labudovića (90). Pamti njegove filmske reportaže i fotografije o borbama svojih ustanika za nezavisnost, koje je gledao ceo svet. Za „alžirsku braću“, on je ravnopravni borac za oslobođenje njihove zemlje, a u današnjem Alžiru gotovo svaka druga osoba – zna sve o Stevanu.

Labudoviću je pre nekoliko dana predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uručio srebrnu medalju za zasluge u kulturi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

ALŽIR MU JE BILA SUDBINA

Snimatelja i fotografa „Filmskih novosti“, specijalnog izveštača mnogih novinskih agencija i televizija Jugoslavije, Stevana Labudovića iz Beograda, Josip Broz Tito, poslao je u Alžir da pomogne alžirskim revolucionarima u oslobođenju zemlje od francuskog kolonijalog ropstva. Pod vođstvom Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN), Alžirci su, od 1954. do 1962, vodili antikolonijalni rat za nezavisnost. A još u toku te borbe, početkom 1960-tih, svet su obišle Labudovićeve filmske reportaže i fotografije, koje su svedočile o stradanju alžirskog naroda, teškog života pod kolonijalnom vlašću i etapama borbe za oslobođenje. Njegovi filmski dokumentarci zabeležili su najdramatičnije trenutke revolucije, zahvaljujući čemu je istina obišla svet. Vesti su ispunjavale naslovne stranice svetskih medija, uprkos žestokoj francuskoj medijskoj blokadi, i obelodanjivale da se, na crnom kontintintenu, uz ogromne žrtve, vodi odlučna borba Alžiraca.

S jedne strane alžirska puška, s druge Labudovićeva kamera, do pobede Alžirske revolucije. Zbog njegovog doprinosa alžirskoj borbi, njegova „alžirska braća“ smatraju ga ravnopravnim borcem. Danas, Labudović je nezaobilazni svedok zavidnog i postojanog prijateljstva alžirskog i srpskog naroda, prijatelja bliskih pogleda i opredeljenja.

Za nemerljiv doprinos i dokazane zasluge za pobedu revolucije, dobitnik je najznačajnih vojnih i državnih odlikovanja NDR Alžira, i jedan od njegovih najcenjenijih prijatelja, o čemu svedoče i brojne počasti te zemlje, što je krunisano kumstvom sa Bumedijenom, bivšim predsednikom Alžira.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh