I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Količina zračenja mobilnog telefona 95% veća od zračenja bazne stanice

Uticaj elektromagnetnog zračenja baznih stanica mobilnih operatera na životnu sredinu tema je predavanja koje su u Gradskoj kući održali predstavnici Telekoma.

Bazne stanice i uopšte predajnici i antene i danas kod velikog broja građana izazivaju nelagodnost iako je to u najvećem broju slučajeva posledica nedovoljnog poznavanja ove materije.

– Elektormagnetno zračenje baznih stanica odnosno elektormagnetna zračenja uopšte vrlo često se mešaju sa jonizijućim (radioaktivnim) zračenjima što u javnosti stvara pogrešan utisak da oba zračenja imaju isti efekat. To su dva potpuno različita zračenja. Što se tiče baznih stanica i mobilnih telefona koji čine jednu celinu većina pažnje usmerena je baš na bazne stanice. Međutim  čovek je 95 % više izložen zračenju samog mobilnog telefona nego od bazne stanice. Razlog leži u činjenici što je mobilni telefon uvek ili u najvećem broju slučajeva u blizini tela što nije slučaj sa baznim stanicama – rekao je dr Mladen Koprivica sa Katedre za telekomunikacije ETF u Beogradu na ovom predavanju. Zvanična medicina do danas nije utvrdila ni dokazala bilo kakav štetan uticaj elektormagnetnog zračenja na zdravlje ljudi – dodao je dr Koprivica.

U velikom broju slučajeva građani nisu ni svesni ni zainteresovani za mnoge druge vrste predajnika koje se nalaze u našem okruženju i koji ne privlače toliku medijsku pažnju, a takođe su izvor elektromagnetnog zračenja. To su TV predajnici, FM predajnici, WIFI, Tetra sistemi i drugi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

7426506-3x2-940x627

Bazna stanica u Zrenjaninu „krivac“ za smrt sugrađanina

Građani iz raznoraznih razloga navode bazne stanice kao izvor imaginarnih problema iako su u nekim slučajevima one i po 2 kilometra udaljene od naselja. Tako se kao primer u praksi navodi strah od radioaktivnosti, efekti gojenja, efekti neučenja kod dece, imaginarnih „opasnih zona“ i slični često i smešni i besmisleni razlozi. Kao jedan ekstreman slučaj dr Koprivica navodi slučaj iz Zrenjanina u kom je instalacija bazne stanice proglašena uzrokom smrti jednog starijeg čoveka iako ta stanica do tog momenta uopšte nije bila ni montirana ni puštena u rad.

I lap-top zrači

Dr Koprivica ovom prilikom je prezentovao i veoma interesantan grafikon zračenja nekih od aparata koji su u našem neposrednom okruženju pri čemu su vidljive ekstremne vrednosti lap-top računara, plazma televizora ili fluolampi, dok su minimalne vrednosti vidljive kod zvučnika, miša i tastature ili brijača. Zračenje mobilnog telefona najjače je prilikom uspostave veze dok nakon toga nivo opada.

15416912_10154780000954439_1313864549_n

 

Norme odnosno standardi koji se tiču postavljanja baznih stanica i drugih predajnika  u Srbiji su nešto stroži nego u ostatku Evrope. U najvećem broju slučajeva te  norme su od strane svih operatera ispoštovane ili se tehničkim intervencijama dolazi do ispunjenja standarda – zaključio je dr Koprivica.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh