I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ko je ljubomorniji, muškarci ili žene?

Sedela sam sa nekoliko drugova i slušala kako vode razgovor o ljubomori. Došli su do zaključka da su muškarci ljubomorniji nego žene.

Naravno, želeli su da znaju i moje mišljenje, što kao psihologa, što kao žene. Ono što dovodi do ljubomore jesu naša uverenja povodom mogućnosti da neko ugrožava naš odnos sa voljenom osobom i da osoba koju volimo ne pripada samo nama. Međutim, da li se ova uverenja ćešće javljaju kod muškaraca ili kod žena nisam mogla zasigurno da im kažem. Ovo me je navelo da malo više istražim pitanje ljubomore i toga da li zaista postoji razlika u učestalosti javljanja u zavisnosti od pola i ukoliko postoji, čime je prouzrokovana?

ljubomora

Ljubomora kao kompleksan fenomen

Ljubomora je kompleksna emocija koja se zapravo sastoji iz više različitih emocija. Najčešće su u pitanju anksioznost, depresivnost i bes. Ljubomora je jedna od najsnažnijih emocija i na osnovu svetske statistike, predstavlja treći po redu uzrok ubistava koja se događaju u svetu. Ljubomora izaziva mnogo patnje, kako partneru tako i samoj osobi koja je ljubomorna. Partner ljubomorne osobe se može osećati kao da je stalno praćen, pod nadzorom ili kao da se nalazi u kavezu i nije mu dozvoljeno da slobodno donosi odluke o tome gde će ići i sa kime će provoditi vreme. Sa druge strane ova emocija šteti i samoj ljubomornoj osobi koja se većinu vremena oseća anksiozno, depresivno, povređeno ili poniženo. Prisustvo ljubomore u vezi dovodi do emotivno-seksualnih problema koje značajno narušavaju kvalitet veze i dovode u pitanje njen ishod.

I Taxi Zrenjanin

Da li razlika postoji?

Evoluciona psihologija je pokazala da razlika u ljubomori između muškaraca i žena zapravo postoji. Međutim, ova razlika nije u učestalosti, ili ti u tome ko je više ljubomoran, već povodom čega je ljubomoran.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Istraživanja su pokazala da su muškarci više ljubomorni oko fizičkog neverstva, dok su žene više ljubomorne oko emotivnog neverstva. U do sada najvećem istraživanju na ovu temu, sprovedenom na Čapman Univezitetu u Kaliforniji, razlika se pokazala samo kada su u pitanju heteroseksualni muškarci i žene, dok kod homoseksualnih i biseksualnih nije bilo značajne razlike.

Fizičko neverstvo se odnosi na situaciju gde partner ima seksualne odnose sa drugom osobom, ali nije zaljubljen u nju, dok se emotivno neverstvo odnosi na to da se partner zaljubljuje u drugu osobu,ali nema seksualne odnose sa njom.

Razlog za ovo se, iz evolucione perspektive, nalazi u tome što muškarci mogu biti suočeni sa problemom sa kojim žene nikada ne mogu biti: nesigurnost oko očinstva. Bez DNK nalaza muškarci ne mogu biti u potpunosti sigurni da li su genetski povezani sa detetom, dok sa druge strane žene nikada nemaju nesigurnost oko majčinstva. Iz ovog razloga muškarci mogu imati pojačan odgovor na fizičko neverstvo.

Sa druge strane, iako žene nemaju nesigurnost povodom majčinstva mogu biti suočene sa potencijalnim gubitkom posvećenosti od strane partnera ukoliko se emotivno ulože u odnos sa drugom osobom.

Ukoliko ovo posmatramo iz socio-kulturne perspektive, muškarci su učeni da budu maskulini, što podrazumeva i da poseduju seksualnu nadmoć. Ukoliko njegov partner počini sekusualno neverstvo ovo dovodi u pitanje seksualnu moć muškarca i time i njegovu maskulinost.

Dok društvo uči muškarce da je potrebno da budu maskulini, žene uče da budu emotivni negovatelji u vezi što dovodi do toga da su osetljivije na emotivnu prevaru.

Ispod se nalaze dva kratka scenarija koja su data ispitanicima u pomenutom istraživanju. Koliko bi vas uznemirile ponuđene situacije na skali od 1 (ne upošte) do 10 (ekstremno)?

Fizičko neverstvo: „Sumnjate da je vaš dečko/devojka bio/la na odmoru gde je imao vezu na jedno veče. Shvatate da iako je imao/la seks sa tom drugom osobom verovatno se više nikada neće videti. Koliko biste bili uznemireni da se ovo desi?“

Emotivno neverstvo: „Sumnjate da je vaš dečko/devojka bio/la na odmoru gde se zaljubio/la u drugu osobu. Shvatate da iako je razvio/la ova osećanja verovatno nikada više neče videti tu osobu. Koliko biste bili uznemireni da se ovo desi?“

„Nije ljubav slepa, već ljubomora.“ Lawrence Durrell

Piše dipl. psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

Individualnu psihoterapiju i savetovanje možete zakazati na br telefona: 065/5415-899

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh