I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Kažnjen zbog držanja 18 leševa strogo zaštićenih životinja

Po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prekršajni sud u Zrenjaninu, osudio je 13. maja 2016.  J.P. (57) iz Mužlje na novčanu kaznu u iznosu od 60.000 dinara.

Ova osoba je u svojoj kući u Mužlji u zamrzivaču držala 18 mrtvih jedinki u okviru osam vrsta strogo zaštićenih životinja: dve divlje guske, jednu patku čegrtušu, jednu ćubastu patku,  pet pataka kašikara, jednu morsku utvu, pet pčelarica, tri jarebice kamenjarke i jednog stepskog tvora.

inspekcija kod J.P. iz muzlje, 15.9.2015. Foto Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

To je utvrđeno prilikom inspekcijskog nadzora, a zaštićene životinje je identifiovao ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Budući da je Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno držanje mrtvih jedinki strogo zaštićenih vrsta životinja, učinjen je prekršaj. Okrivljenom su oduzeti svi navedeni leševi. Sud je utvrdio da okrivljenog ne oslobađa od odgovornosti tvrdnja da ove jedinke nije ubio, a, sadruge strane, posebno je otežavajuća okolnost ta što je bio zaposlen u Lovačkom udruženju u Zrenjaninu, te je morao da zna da nema ovlašćenje za držanje navedenih leševa životinja.

I Taxi Zrenjanin

– Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravlja navedenu presudu, napominjući i činjenicu da je, osim kazne, za uništavanje svih ovih strogo zaštićenih životinja predviđeno plaćanje odštete u iznosu od ukupno 1.920.000 dinara. Napominjemo potrebu da se što pre pokrene mehanizam naplate odštete, sada kada je utvrđena krivica za držanje leševa navedenih životinja. Ornitolozi kažu da je presuda opomena i za sve osobe koje se bave prepariranjem strogo zaštićenih životinja – Zakonom o zaštiti prirode strogo je zabranjeno da se na bilo koji način i iz bilo kog razloga drže žive ili mrtve jedinke strogo zaštićenih vrsta, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh