I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Kako žive Zrenjaninci – Plate sve manje, cene sve više

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je Zrenjanin jedan od četiri grada sa najnepovoljnijim uslovima za život. Platežna moć građana sve je manja, iako cene osnovnih životnih namirnica svakodnevno rastu.

Prosečna zarada u gradu na Begeju iznosi 40.090 dinara, a za podmirivanje troškova potrošačke korpe potrebno je 72.142 dinara, što iznosi 1,76 plate. Da bi prosečan Zrenjaninac namirio sve mesečne obaveze i kupio namirnice iz te korpe, nedostaje mu još 31.000 dinara.

 novac-platezna-moc-gradjani-cene-zrenjanin

Nove ekonomske mere Vlade Republike Srbije predviđaju, između ostalog, povećanje stope PDV-a na osnovne životne namirnice sa sadašnjih 8% na 10% i smanjenje zarada zaposlenih u javnom sektoru što će biti dodatni udar na već osiromašen, kućni budžet.

PerSu marketi

Iako se u domaćinstivima najviše novca troši na hranu, i komunalije zadaju velike glavobolje Zrenjanincima. Od septembra viši su računi za gas, vodu i grejanje, dok je struja tokom leta poskupela za 11,9 odsto. U odnosu na prošlogodišnje cene, za oko deset odsto, poskupeli su i drva i ugalj za ogrev.

ZRENJANINKE : „DOMAĆE ZIMNICE SVE MANJE“

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sezona turšije, ajvara i džemova uveliko je u toku, ali se mali broj domaćica odlučuje na pripremanje zimnice – najčešće zbog visokih cena voća i povrća.

– Prošlog meseca skuvala sam nekoliko tegli pekmeza od šljiva, pripremila par kilograma kiselih krastavaca i ajvara. Penzija mi je mala i ne mogu da priuštim veće zalihe zimnice. Ostale stvari kupovaću povremeno, najčešće na akcijama u marketima, izjavila je za naš portal penzionerka Ljiljana S. (61) .

 most-zrenjanin-centar-grada-platezna-moc

RASTE PDV, RASTU I CENE

Prema najavama trgovaca ovog meseca poskupeće slatkiši, kućna hemija, kozmetika i sredstva za ličnu higijenu, a zbog povećenja PDV-a uskoro se očekuje i skok cena osnovnih životnih namirnica – hleba, mleka, brašna, šećera, ulja, mesa.

Frizerka Slavica M. (29) istakla je da i njena porodica najviše novca troši na hranu.

– Porodica „pojede“ suprugovu zaradu a mojom namirujemo dažbine. Snalazimo se nekako, kupujemo na odloženo plaćanje i trudimo se da što više uštedimo. Na more retko idemo, a garderobu za decu kupujemo planski.

Zrenjaninac Branislav V. (40) koji radi u komercijalnom sektoru u privatnoj firmi, ističe da su najveći problemi naše ekonomije manjak radnih mesta, ali i činjenica da „plate stoje a cene rastu“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh