I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kako sprečiti pojavu aflatoksina?

Aflatoksini su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste Aspergillus gljiva, od kojih su najznačajnije: Aspergillus flavus I Aspergillus parasiticus Aflatoksini se stvaraju na polju i tokom skladištenja, a najčešće se mogu naći u kukuruzu, susamu, kikirikiju, pamuku, pirinču, pistaćima, semenkama bundeve, bademu, lešniku, suncokretu, soji, sušenom voću, začinima, mleku i mlečnim proizvodima i mesu.

Aflatoksin

KADA NASTAJE AFLATOKSIN ?

Buđi iz roda Aspergillus NE STVARAJU AFLATOKSINE UVEK već samo pod određenim okolnostima, na primer ukoliko su izložene nepovoljnim uticajima sredine kao što je konkurencija u ishrani od strane drugih vrsta gljiva i sl. Količina proizvedenih toksina veoma zavisi od uslova pod kojima gljive rastu. Za razliku od brojnih drugih vrsta gljiva i buđi, one iz roda Aspergillus su aerobni organizmi koji najbolje uspevaju u uslovima relativno visoke temperature (25 °C do 42 °C) i niske vlažnosti vazduha. Zbog toga su duga i sušna leta posebno povoljna za njihovo širenje. Visoke temperature i niska vlažnost vazduha doprinose njihovom širenju i posredno, tako što dovode do pucanja semenja zitarica, koje zatim postaje lak plen ovih buđi.

Fordomanija

KAKO SPREČITI POJAVU AFLATOKSINA ?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dobrom poljoprivrednom praksom!

MIKOTOKSINI su hemijski veoma široka grupa metabolita gljiva. Njihova združena pojava predstavlja veliki izazov. Utoliko je razvoj praktičnih procedura kontrole i upravljanja mikotoksinima od neprocenjive važnosti u osiguranju zdravstvene bezbednosti konzumenata poljoprivrednih proizvoda. Uvođenjem dobre poljoprivredne prakse i odgovarajućim uslovima skladištenja rizici za pojavu mikotoksina znatno su redukovani.

Integrisano upravljanje mikotoksinima mora uzeti u obzir sve kritične tačke njihove pojave od njive do trpeze i ono uključuje zajednički rad i saradnju svih stručnjaka kao što su stručnjaci u poljoprivredi koji rukovode proizvodnjom u polju, stručnjaka koji učestvuju u žetvi i stručnjaka u skladištima.

OVDE možete pogledati kompletnu prezentaciju, koju je uradila dipl. ing. Tatjana Mironović, za potrebe Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh