I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Kako je ženki pit bula sterilizacija spasila život

Sterilizacija kućnih ljubimaca predstavlja rutinski veterinarski zahvat na koji se njihovi vlasnici nerado odlučuju, najčešće zbog neznanja o ovoj vrsti operacije i straha od mogućih posledica.
Nesterilisani ljubimci, u vreme parenja, često beže iz svojih domova i lutaju u potrazi za parom. Nekontrolisano kretanje može dovesti do povreda u saobraćaju ili borbe sa drugim životinjama.

dona_steriliyacija_ljubimaca_zrenjanin

Dona, ženka koja je pobedila rak sterilizacijom

– Sterilizacija je od velike važnosti jer se tako na najefikasniji način smanjuje broj pasa i mačaka lutalica. Ujedno, ovim zahvatom štiti se zdravlje kućnih ljubimaca od bolesti reproduktivnih organa koji mogu dovesti i do smrti životinje, saopštila je Gorana Belić iz Udruženja za brigu o životinjama Banata „Beta“.

Ukoliko se vlasnici pasa ili mačaka odluče na ovaj zahvat omogućiće duži i zdraviji život svojim mezimcima. Pored toga, životinje postaju privrženije ljudskoj porodici i manje „obeležavaju teritoriju“ mokrenjem u prirodi ili zatovrenom prostoru. Sterilizacija ujedno onemogućava dalje razmnožavanje životinja, stoga se na svet ne mogu doneti neželjeni mladunci.

PerSu marketi

Sterilizacijom ženki odstranjuju se njeni reproduktivni organi što doprinosi sprečavanju infekcije materice, tumora mlečne žlezde i raka dojke.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kastracija mužjaka podrazumeva uklanjanje testisa zbog čega se ne mogu javiti bolesti prostate ili rak testisa.

Veterinari preporučuju da se ova operacija uradi pre polne zrelosti i prvog teranja, u uzrastu od šest do devet meseci života.

Zahvati se rade pod lokalnom ili potpunom anestezijom i apsolutno su bezbolni a uz adekvatnu kućnu negu ljubimci se oporavljaju za manje od 24 sata. Cena operacije se u Zernjaninu kreće od 1500 do 3000 dinara.

STERILIZACIJA SPASILA LJUBIMCA

Gorana Belić se nedavno susrela sa sedmogodišnjom ženkom rase pit bul ispred veterinarske ambulante, neposredno pre sterilizacije na koju je doveo njen vlasnik.

– Rekao mi je da se nikada nije parila i da ne želi kućiće, ali je čuo da može da dobije tumore i ne želi da joj se to desi. Iako je  uveo u ambulantu, dvoumio se oko odluke. Ipak, odlučio je da se zahvat obavi. Da je načinio pravi korak dokazao mu je poziv veterinara nakon operacije kada mu je pokazao da su njeni  reproduktivni organi bili puni tumora! Ženka se nije nikada parila za svojih 7 godina a prolazila je kroz mnogo teranja. Dona je sada dobro, rana od sterilizacije zarasta a njen vlasnik je srećan što je ispravno odlučio i svojoj ljubimici spasao život!

Belićeva dodaje i da je odgovornost vlasnika za zdravlje svog ljubimca, kojom on pokazuje da mu je pravi prijatel, od presudnog značaja  jer „životinja ne priča istim jezikom kao mi, ne može da kaže da li je i šta muči i često bude previše kasno da se išta preduzme.“

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh