I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Julija Bobek : Insistiraću na bržoj obradi predmeta

Centar za socijalni rad zbog prirode posla i radom sa posebnim kategorijama društva, i tokom leta radi punim kapacitetima.

U nadležnost ove ustanove spada briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, hranitelja, žrtava porodičnog nasilja, dece sa posebnim potrebama i mnogih drugih korisnika – čiji su problemi svakodnevno prisutni.

IMG_3335 obrada

Na čelo ove ustanove nedavno je imenovana nova direktorka, Julija Bobek, koja za I love Zrenjanin otvoreno priča o trenutnim problemima u radu ove ustanove i o budućim prioritetima koji će usluge Centra podići na viši nivo.

I Taxi Zrenjanin

I love Zrenjanin: Kakva je trenutna situacija u zrenjaninskoj Sigurnoj kući koja je u nadležnosti Centra za socijalni rad?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

IMG_3323 obradaJulija Bobek: Broj korisnika Sigurne kuće, među kojima su pretežno žene i deca, stalno varira i mi ga nikako ne možemo predvideti.

Kao jednu od novina, od momenta mog preuzimanja dužnosti direktora, izvršili smo pojačanje bezbednosti korisnika. Imamo jako lepu saradnju sa Policijskom upravom Zrenjanin i sa njima smo nedavno postigli dogovor o uvođenju određenih bezbedonosnih mera.

Između ostalog, postavili smo dve table na glavnoj kapiji Sigurne kuće – na jednoj piše da je objekat pod video nadzorom i zaštitom policije, a na drugoj da je ulaz dozvoljen isključivo korisnicima i službenim licima.

Takođe, sa Policijskom upravom smo se dogovorili i da njihova dežurna patrola najmanje četiri puta – u periodu od 7 uveče do 7 ujutru, patrolira ispred kuće sa zaustavljanjima. U planu nam je i instaliranje alarmnog monitoringa zgrade – što će svakako podići bezbednost korisnika na još viši nivo.

I love Zrenjanin: Kako se odvija rad zrenjaninskog Svratišta za beskućnike tokom letnjeg perioda i kakva je uloga Centra u zbrinjavanju tih korisnika?

Julija Bobek: U zrenjaninskom Svratištu sve funkcioniše regularno. Tamo su trenutno smeštena četiri korisnika, ali očekujemo da će se taj broj znatno povećati već od jeseni, posebno tokom hladnog zimskog perioda. Svaki korisnik ima svog voditelja – stručnu osobu iz Centra za socijalni rad koja od početka vodi njegov slučaj.

I love Zrenjanin: Jedna od brojnih nadležnosti je i briga o Dnevnom centru za boravak dece sa posebnim potrebama „Alternativa“. Postoje li neke novine u radu tog objekta?

Julija Bobek: „Alternativa“ radi bez prekida i tokom ovog letnjeg perioda, i u njoj svakodnevno boravi između petoro i desetoro dece. Ono što je novo, jeste da smo uspostavili lepu saradnju sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin – koja je za decu sa posebnim potrebama obezbedila donaciju. Naime, Predškolska ustanova svakodnevno priprema tople obroke za tu decu i kuvana jela donosi u „Alternativu“ – gde se deca hrane. Na taj način im obezbeđuje da tokom leta svakodnevno imaju kvalitetne kuvane obroke – što je za svaku pohvalu.

IMG_2572 obrada

I love Zrenjanin: Kakva je situacija po pitanju hraniteljskih porodica?

Julija Bobek: Hraniteljstvo i dalje funkcioniše besprekorno i sa tim porodicama imamo veoma dobru saradnju. Kao što je to bio slučaj ranijih godina, planiramo da i ove godine tokom avgusta organizujemo jedan zajednički izlet za decu, hranitelje i predstavnike Centra za socijalni rad koji su zaduženi za njihove slučajeve. To je dobar način za razmenu mišljenja i dosadašnjih utisaka – a u cilju unapređivanja hraniteljstva na ovim prostorima. 

Kada je reč o hraniteljstvu, nameravamo da u narednom periodu nastavimo i rad na smeštaju starih i obolelih lica – koje se pokazalo kao veoma uspešno.

Aktivno radimo na pružanju takozvanog „stanovanja uz podršku“ – koje Centar za socijalni rad sprovodi dugi niz godina. U okviru tog programa pružamo podršku deci koja nakon punoletstva izađu iz hraniteljskih porodica. Pomažemo im da se osamostale, pronađu zaposlenje, a dok se to ne dogodi oni žive u stanu koji je Centru za socijalni rad dat na korišćenje. Trenutno imamo dva korisnika ovog programa socijalne zaštite.

I love Zrenjanin: Kakvi su trenutni odnosi na relaciji korisnik – Centar za socijalni rad i da li ćete po tom pitanju nešto promeniti?

Julija Bobek: Svaki korisnik koji prvi put dođe u našu ustanovu, najpre biva primljen u prijemnoj kancelariji – pa se dalje upućuje u službu koja je nadležna za njegov predmet. Kako bismo stekli pravu sliku o našim korisnicima i pružili im što adekvatniju pomoć, imamo i kutiju za primedbe, pritužbe ili pohvale o našem radu.

Od nedavno sam uvela i „otvorena vrata“ – mogućnost da svakog utorka u periodu od 10 do11 časova zainteresovani korisnici o svojim problemima razgovaraju direktno samnom – a jedino što trebaju da urade jeste da prethodno zakažu razgovor.

IMG_3324 obrada

Prioritet u mom budućem radu biće maksimalno podizanje kvaliteta u pružanju usluga korisnicima. Zalagaću se da se ubrza vreme koje je potrebno da svaki pojedinačni predmet prođe kroz proceduru, insistiraću na profesionalnosti zaposlenih i uvažavanju i poštovanju ličnosti svakog korisnika Centra.

Jedan od mojih proriteta biće i zalaganje za timski rad i uvođenje „ujednačavanja prakse“ – koje se odnosi na to da se ljudima sa sličnim problemima pomaže na sličan način – kako bi se izbegle eventualne pritužbe od strane korisnika.

I love Zrenjanin: Kakva je saradnja Centra za socijalni rad sa drugim zrenjaninskim ustanovama?

Julija Bobek: Najpre bih pomenula izuzetno dobru saradnju sa Gradom Zrenjaninom – kao osnivačem, a odmah zatim i sa Sudom i Tužilaštvom, Crvenim krstom, Predškolskom ustanovom, zrenjaninskom Opštom bolnicom „Đorđe Joanović“, Policijskom upravom Zrenjanin i Nacionalnom službom za zapošljavanje, Filijalom Zrenjanin. Sa ponosom želim da istaknem da smo nedavno potpisali i ugovor sa zrenjaninskom Filijalom NSZ o sprovođenju javnih radova – te su u našoj ustanovi trenutno angažovana  dva nezaposlena lica – koja će za obavljanje posla u trajanju od šest meseci dobijati i adekvatnu novčanu nadoknadu.

I love Zrenjanin: Da li su u planu neki novi projekti i da li postoje indicije o skorom renoviranju zgrade Centra za socijalni rad?

Julija Bobek: Aplicirali smo sa ukupno 5 projekata na konkursu raspisanom od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju. Sada čekamo njihovo rešenje i nadamo se pozitivnom odgovoru.

IMG_3329 obrada 1

Kada je reč o renoviranju zgrade – ono je i više nego potrebno. Uskoro ćemo poslati dopis Gradskoj upravi i gradonačelniku i pokušaćemo bar da započnemo rešavanje ovog velikog problema.

Fasada je u izuzetno lošem stanju, obrušava se i nebezbedna je za sve nas, ali i za prolaznike. Ona bi zaista trebala da se renovira i da joj se vrati pređašnji izgled.

Takođe je neophodno zameniti trošne crepove i uraditi hidroizolaciju – jer je evidentno da na svim unutrašnjim zidovima ima puno vlage i da je potpuno nezdravo boraviti i raditi u takvoj sredini. Iskreno se nadam da ćemo uskoro rešiti ovaj veliki problem, kaže Bobekova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh