I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Jovana Ljiljak : Zakupci duguju 144 miliona, kolege ne žele saradnju

Dug zakupaca gradskog poslovnog prostora u Zrenjaninu, početkom novembra dostigao je neverovatnih 144, 2 miliona dinara, što je za 7,9 miliona više u odnosu na potraživanja s kraja 2012. godine.

Ovu informaciju danas je pred zrenjaninskim novinarima, obelodanila vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Gradska stambena agencija“, Jovana Ljiljak.

Ljiljakova se prilikom susreta sa „sedmom silom“, osvrnula i na optužbe koje su njene kolege iz preduzeća uputile lokalnoj samoupravi, ukazujući na „loše gazdovanje preduzećem“.

 

Fordomanija

 jovana_ljiljak_pres_konferencija_zrenjanin

– Problemi u Gradskoj stambenoj agenciji datiraju iz 2008.godine,  a trend rasta nenaplaćenih potraživanja nije nastao preko noći. Stoga, teško ga je zaustaviti u deset meseci, koliko rukovodim firmom, ali bitno je da imamo dobre rezultate i da smo na dobrom putu da probleme i rešimo, istakla je Ljiljakova na početku konferencije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na pitanje da li biti utvrđeno zašto je visina nenaplaćenih potraživanja godinama konstantno rasla, ona je dodala da je „neophodna detaljna istraga koja bi se, u skorijoj budućnosti, trebala izvršiti“.

– Kada sam došla na ovu poziciju i zatekla velike dugove prema preduzeću, zahtevala sam od svojih saradnika da utužujemo sve nesavesne zakupce, da puštamo menice i radimo otkaze ugovora kako bismo imali bolje rezulatate. To je negativno protumačeno, te bivši direktori i pomoćnici sada iznose neistine i pokušavaju da me sklone sa rukovodećeg mesta kako bi nastavili da čine ono što su radili godinama, i štete ne samo preduzeću već i Gradu, navela je otvoreno, ne krijući nezadovoljstvo svojim saradnicima.

Gradska stambena agencija raspolaže sa 18.000 kvadrata poslovnog prostora, od kojih je 14.000 u upotrebi. Novac koji se dobija naplatom zakupnina, ulaže se u gradske objekte, dok se mali deo izdvaja za obnavljanje izdatih lokala, rečeno je na konferenciji.

jovana_ljiljak_izvestaj_pres_zrenjanin Tri najveća dužnika u periodu od 2009. godine bili su objekti „In sport“, „Euro šop“ i „Sport šop“ koji su zakupili lokale u strogom centru grada i dugovali oko 28 miliona dinara, da bi na kraju bili iz objekata. Vodi se briga da li su vlasnici tih firmi sada zakupci pod imenom neke druge kompanije.

– U preduzeću je osnovana komisija koja, pre licitacije zakupa lokala, proverava vlasničku strukturu budućih zakupaca te ne bi trebalo da se dogodi da neki od starih dužnika ponovo iznajmi poslovni prostor koji je u vlasništvu grada.

Međutim, Ljiljakova novinare nije informisala da li postoje zakupci koji, od početka godine, duguju više od tri zakupnine.

S obzirom da je na čelu GSA poslednjih deset meseci, novinare je zanimalo zašto tek sada iammo reakciju na loše poslovanje i ostvarene rezultate.

– Sada sam odreagovala zato što nemam podršku svojih saradnika. Mislila da su oni uz mene i da ćemo da zajedno obavljati poslove u interesu grada, ali sam shvatila da nemam njihovu podršku i da mi je potrebna pomoć. Bitno je da ljudi koji su prethodnih godina rukovodili preduzećem, a koji i danas imaju dobre plate, uklone sa svojih pozicija. Ja imam ovlašćenja samo da ih premestim na drugo radno mesto, a ne i da ih izmestim iz firme.

Na pitanje da li je trenutno stanje u firmi rezultat političkih nesuglasica vladajuće kolacije, nije imala odgovor rekavši da je to „teško pitanje“ i da je ona na ovu poziciju postavljena kao diplomirani ekonomista kome je cilj da preduzeće vodi „najbolje što ume“.

Liljakova, ni nakon dva raspisana konkursa za rukovodioce javnih preduzeća, još uvek nije dobila poverenje Gradske skupštine kako bi obavljala funkciju direktora u ovom preduzeću. Ona smatra da je za to kriva frakcija u preduzeću, na čelu sa bivšim direktorima Dušanom Kojčićem, Laslom Fuksom i Dejanom Čapo, koja je i uputila dopis lokalnoj samoupravi o „njenoj nestručnosti i lošem rukovođenju firmom“.

gsa_podaci

Zvanični podaci Gradske stambene agencije

Uskoro početak izgradnje socijalnih stanova

 Pripreme za izgradnju deset kuća po projektu izgradnje socijalnog stanovanja, privode se kraju.

– Juče je doneta odluka o zaključenju ugovora sa budućim izvođačem radova, a nakon deset dana i isteka roka za žalbe, trebalo bi da se potpiše ugovor. Rok za završetak radova je kraj 2014. a izvođač ima na raspolaganju šest meseci za izgradnju 420 kvadrata stambenog prostora.

Ljiljakova je dodala da se duže čekalo na izgradnju ovih objekata jer je bilo neophodno pribaviti lokacijske i građevinske dozvole, završiti projekat i pripremiti teren, a da je najlakše bilo „raspisati tender za izvođača radova“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh