I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Još jedan objekat u centru grada sklon rušenju

Nekadašnje fabrike nameštaja „Bence i Sin“ u Ulici Obala pionira danas su u lošem, nebezbednom stanju, ali to ne sprečava sugrađane da prolaze ispod trošnih ostataka.

Većina ne podiže glave prema tabli na kojoj jasno piše „Pažnja! Objekat sklon rušenju!“, već prolaze, ka obližnjoj Gimnazijskoj.

bence-i-sin1

Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, ova zgrada je podignuta sredinom 19. veka. Od 1908. godine vlasnici zgrade su Anton i Mikša Bence, koji u njoj pokreću fabriku nameštaja.

I Taxi Zrenjanin

-Zgrada bivše fabrike nameštaja „Bence i sin” je duže od deset godina u ruševnom stanju, bez krova i sa neobezbeđenim zidovima koji danas predstavljaju opasnost za prolaznike. Kada je objekat prešao u privatno vlasništvo 2005. godine, postojala je namera da se ova zgrada rekonstruiše i adaptira u stambeno poslovni prostor. Zavod je izdao saglasnost na idejno rešenje rekonstrukcije zgrade u kom se dozvoljava dogradnja sprata, ali uz poštovanje osnovnog arhitektonskog koncepta i očuvanja kompoziciono – dekorativnog ansambla. Na žalost, od ovog projekta se odustalo, navode u ovoj instituciji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ovde dodaju i da je dugo na zabatu postojao karakterističan grb, koji je vremenom nestao.

bence-i-sin6

bence-i-sin7

bence-i-sin2

Osim što prolaze između ostataka zidova objekta, ispred ove ruševine svakodnevno se parkira i na desetine vozača. Kroz otvore na zgradi može se videti i deo unutrašnjosti, zarastao u travu, pun obrušenih cigala.

bence-i-sin3

bence-i-sin4

bence-i-sin5

Cela parna strana obale danas je zapuštena, i svi objekti su u lošem stanju.

Objekat pre nekoliko godina (Foto: Zavod za zaštitu spomenika  kulture Zrenjanin)

Objekat pre nekoliko godina (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Objekat nekad (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Objekat nekad (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh