I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Jesen će biti promenljiva, Miholjsko leto neizvesno

Sudeći po prognozi meteorologa, jesen će biti slična kao i proleće i leto, promenljiva.

Najpre nas očekuje nekoliko kišnih i svežijih, pa onda suvih i sunčanih dana i tako ukrug. Sva je prilika da će i ove godine, u oktobru, biti miholjskog leta, ali ne dugog kako je bilo oktobra 2008. kada je sunce, s malim prekidima, o Miholjdanu grejalo 23 dana.

jesen

VREME U SEPTEMBRU

I Taxi Zrenjanin

Prvih šest dana septembra vreme bi trebalo da bude prosečno toplo i nestabilno, sa češćom pojavom kiše i pljuskova s grmljavinom i temperaturama od 24 do 28 stepeni, prognoziraju u Republičkom meteorološkom zavodu Srbije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nakon toga, od 7. septembra svežije i uglavnom suvo vreme, s jutarnjim temperaturama od 12 do 16 stepeni.

Do kraja septembra prosečno toplo i uglavnom suvo vreme s temperaturom do 25 stepeni.

Kiša i pljuskovi očekuju s grmljavinom očekuju se krajem meseca.

Prognozirana količina padavina biće iznad proseka.

Nedeljko Todorović, meteorolog i istraživač klimatskih mena iz Beograda, rekao je za „Politiku“ da će u prvoj sedmici septembra biti promenljivo i svežije u odnosu na poslednje dane avgusta, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina. Zatim od 10. do 15. septembra toplo i suvo. U produžetku, smenjivaće se kratki periodi od nekoliko dana svežijeg i kišovitog vremena s takođe kratkim intervalima suvog i toplog vremena.

Ali, temperatura neminovno postepeno pada, tako da svako naoblačenje s kišom donosi i niže temperature, posebno u oktobru.

DA LI ĆE BITI MIHOLJSKOG LETA?

– Sva je prilika da će i ove godine biti miholjskog leta, ali ne dugog kako je bilo oktobra 2008. kada je sunce, s malim prekidima, o Miholjdanu grejalo 23 dana. U poslednjih deset godina gotovo da nije bilo jeseni bez ugodnih sunčanih miholjskih dana koji se vezuju za blagdan Miholjdan, 12. oktobra, rekao je Todorović.

Naime, period od polovine septembra do polovine novembra u našim krajevima poznat je i pod imenom bablje leto. Stiže uglavnom u prvoj polovini oktobra, a može da nas ogreje i krajem septembra (rano miholjsko leto) ili čak početkom novembra (pozno miholjsko leto).

– Prosečno imamo godišnje desetak takvih dana. Bilo je godina kada miholjskog leta nije bilo, a poslednjih šest godina potrajalo je od 13 do 23 dana. Nema pravila da posle kišovitog leta dolazi suva jesen, rekao je Todorović za „Politiku“.

Izvor: Politika.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh