I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Janoš Urban proizveo je najbolja bela i crvena vina u srednjem Banatu

Sajmom vina, proglašenjem najboljih vinara kao i javnom degustacijom  u Kulturnom centru Zrenjanina završena je sedma po redu manifestacija „Najbolje vino srednjeg Banata 2017“.

Žiri sastavljen od najeminentnijih sudija Srbije  ocenjivao je 134 uzorka vina, 52 uzorka belih vina, 50 crvenih, 16 roze vina, 13 „šiler“ i 3 uzorka desertnih vina, a sve to iz šest 6 udruženja vinara sa ovog područja.  Sudijski žiri predvodio je Igor Luković, međunarodni vinski sudija, Mladen Dragojlović enolog više vinarija, Srđan Lukajić glavni enolog vinarije „Zvonko Bogdan“, Robert Čevari međunarodni vinski sudija, Tomislav Ivanović vinski sudija, Miloš Šeša somalijer, Perica Radović novinar, Vuk Štefanović somalijer.

Za najbolje belo vino proglašeno je Rajnski rizling iz 2013. godine Janoša Urbana, Merlot iz 2015. godine istog proizvođača trijumfovao je u kategoriji crvenih vina, Frankovka Rontoa Lasla proglašena je najboljim roze vinom, dok je najbolje „šiler“ vino „Čontikšiler“ Dragiše Gvožđana – saopštio je Laslo Ronto predsednik organizacionog odbora.

PerSu marketi

Zlatne medalje u kategoriji belih vina još su osvojili Dragoljub Zvekić (Traminac duo 2013 i Banatski Traminac 2016), Jožef Lele (Poloskei Muskotaly 2015), Šandor Šomođi (Šandorovo Belo) i Branislav Prohaska (Frajla 2016) kao i vino Italijanski Rizling iz 2016. Janoša Urbana. U kategoriji crvenih vina zlatnim medaljama nagrađeni su još Ivan Urošević (Cabernet sauvignon 2014 i Merlot 2015), Dragiša Gvožđan (Melem crveni 2015), Laslo Benak (Cuvee 2015) kao i Merlot A 15 Janoša Urbana. U kategoriji „šiler“ vina zlatne medalje još su osvojili Šiler vino 2016. Vinarije BiD Kojčić te Frankovka-Kekfrankos 2016.  Janoša Urbana. U kategoriji roze vina zlanom medaljom nagrađeno je i vino Frankovka 2016 Dušana Imbronjeva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Od pomenutih vina odabrano je i najbolje vino srednjeg Banata, a to je crveno vino Merlot iz 2015. godine Janoša Urbana. Dodeljena je i plaketa za proizvođača koji je predao najviše uzoraka i osvojio najviše medalja u svim kategorijama, a to je takođe Janoš Urban iz kluba vina „Sveti Martin“ iz Mužlje.

 

Ovom manifestacijom želimo da stavimo do znanja da Banat nije samo žitnica, Banat je nekad imao mnogo vinograda, autentičnih vina i mi tu tradiciju pokušavamo da vratimo. To je naš dug prema onima koji su močvaru pretvorili u plodno tlo i doneli kulturu gajenja vinove loze kao i proizvodnju vina na specifičana način. Seoski i vinski turizam kao takav jedan je od naših ciljeva, a  isto tako i mikrovinogradarstvo što evropska pokazuju da je to pravi put  – kaže Šandor Šomođi iz Kluba vina „Zrenjanin“.

Ovim  sajmom takmičarskog karaktera  promovišu se  vina ovog podneblja, a organizuju ga Grad Zrenjanin, Kulturni centar, Klub Vina i Udruženje vinogradara i vinara Srednjeg Banata.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh