I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Izložba „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“

Izložba „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“ biće svečano otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 3. februara u 19 časova.

Izložba koja obuhvata 50 radova 50 likovnih umetnika članova SANU organizovana je 2016. godine povodom 175 godina postojanja Srpske akademije nauka i umetnosti, a u zrenjaninski muzej stiže početkom 2017. godine. Na otvaranju će govoriti akademik Teodor Atanacković,  dok će u ime SANU prisustvovati i akademik Miro Vuksanović i dopisni član SANU Slobodan Marković.


Autor izložbe i postavke je Jelena Mežinski Milovanović, viši kustos – istoričar umetnosti i zamemik upravnika Galerije SANU, a nadležni kustos Olivera Skoko, viši kustos – istoričar umetnosti.

Kolekcija Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti hronološ¬ki je omeđena grafikom manastira Hopova iz sredine XVIII veka, najstarijim datovanim radom, i najnovijim delima aktivnih članova Odeljenja likovne i mu¬zičke umetnosti – Vladimira Veličkovića, Svetomira Arsića Basare, Dušana Otaševića, Todora Stevanovića, Milice Stevanović, Petra Omčikusa i drugih – s kraja prve i iz druge decenije XXI veka. Kada je reč o tehnikama, Umetnič-ka zbirka poseduje slike – ulja, tempere, pastele – zatim crteže i grafike u različitim tehnikama, skulpture u bronzi, kamenu, gipsu i drvetu, radove u kombinovanoj tehnici, akvarelisane fotografske portrete… Publika je prvi put mogla da vidi dela iz Akademijine Umetničke zbirke kao postavku u junu 1982. godine u rekonstruisanom, obnovljenom i proširenom prostoru Galerije SANU. Od tada se Zbirka na izložbama redovno predstavlja javnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi ZrenjaninOvom prilikom – povodom 175 godina postojanja – Srpska akademija nauka i umetnosti javnosti predstavlja izbor iz svog umetničkog fonda. Reč je o pedeset radova likovnih umetnika članova SANU od njenog osnivanja do danas (među njima su i dela jednog arhitekte – Aleksandra Deroka). To su radovi koji se čuvaju u Umetničkoj zbirci i izlažu u prostorijama zgrade SANU, a o kojima se stara Galerija SANU. Pored Akademijine kolekcije umetničkih dela, izložba Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici učiniće pristupačnim najširoj javnosti i deo reprezentativnog enterijera palate Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i samog života i rada ove značajne institucije, koja postoji gotovo dva stoleća.

Izložba će zrenjaninskoj publici biti dostupna u periodu od 3. februara do 3. marta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh