I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Izložba u Muzeju „Stara meta-novo odstojanje“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin 16. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba „Stara meta – novo odstojanje“ (Streljačke spomen-mete XIX i XX veka) koja stiže iz Muzeja Vojvodine iz Novog Sada.

Autor izložbe je Jovan Paunović, muzejski savetnik-istoričar, a postavka obuhvata streljačke spomen-mete nastale u XIX i početkom XX veka tokom zlatnih godina razvoja Streljačke družine u Novom Sadu. To su oslikane žanr-scene uljem na drvetu, platnu, a kasnije u tehnici oleografije. Dok se u početku u drvene mete gađalo vazdušnim oružjem, mete oslikane na platnu i u tehnici oleografije, služile su kao trofej i nalazile su se u kućama strelaca ili na zidovima streljane.

drvene-mete

Nažalost, drvene mete su izgorele prilikom revolucionarnih zbivanja 1849. godine u Novom Sadu. Rađene su pod uticajem austrijske slikarske škole i dela su anonimnih slikara. Povodi za njihovo dodeljivanje bili su mnogostruki: lovovi ili streljačka takmičenja, jubileji, osvećivanje zastave. Pored istorijskih, dokumentarnih i kulturno-socioloških vrednosti, mete imaju i nesumnjivi likovni kvalitet. Izložba takođe prati i razvoj streljaštva u Novom Sadu. Streljačka družine, ili Societas Jaculateria, prva sportska organizacija osnovana je 1790. godine u Novom Sadu. Od skromnog početka, u vreme gađanja puškom kremenjačom, razvijala se i jačala, stvarajući streljačku tradiciju u Novom Sadu. Prateći razvoj streljaštva u Evropi doživela je blistavu afirmaciju i u eri savremenog streljaštva, pa je ova sportska disciplina postala deo istorije Novog Sada.

I Taxi Zrenjanin

drvene-mete1

drvene-mete2

Jedan od razloga zašto je Narodni muzej Zrenjanin odlučio da predstavi svojoj publici ovu izložbu je dugogodišnja tradicija streljaštva u Zrenjaninu. Zrenjanin je danas, osim po svom kulturnom nasleđu, poznat i kao grad sporta. Ne smemo zaboraviti da je jedan od osnivača Međunarodnog olimpijskog komiteta Ferenc Kemenji bio upravo Zrenjaninac. Jedno od najstarijih sportskih udruženja Banata je Streljačka družina “Bečkerek 1825” osnovana skoro pre dvesta godina. Ovo društvo pokretač je razvoja streljaštva u Zrenjaninu. Postoji i danas i održava i čuva stari obicaj gađanja ćupova, nastao još u Habzburskoj monarhiji. Nadležni kustos izložbe je Srđan Priljeva, kustos-istoričar zrenjaninskog Narodnog muzeja, a postavka će publici biti dostupna do 10. decembra.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh