I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • agencija dane
Aktuelno

Izabrani najuspešniji učesnici 42. „Pesničke štafete“

U organizaciji Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin u Zrenjaninu, u periodu od 11. do 22. aprila 2016. godine, održana je 42. dečja manifestacija Pesnička štafeta.

DSC_0674

Manifestacija u kontinuitetu traje od 1975. godine i uz Zmajeve dečje igre ubraja se među najstarije manifestacija za decu u Srbiji.

Jedinstvenom je čini kako specifičan koncept realizacije, tako i broj učesnika: gostujući pesnik za decu devet dana putuje sa bibliotekarima Dečjeg odeljenja Biblioteke, i u školama Srednjeg Banata i opštine Titel predstavlja svoje stvaralaštvo i bira najuspešnije poetske radove osnovaca. Uz afirmaciju i dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu, razvoj kreativnosti i afirmacija kulture čitanja važni su ciljevi manifestacije.

Fordomanija

Gostujući pesnik ovogodišnje Pesničke štafete bio je jedan od naših najznačajnijih književnika mlađe generacije, Dejan Aleksić. Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin objavila je knjigu Dejana Aleksića „Bajke plene i sa scene“ povodom ovogodišnje manifestacije.

DSC_0794

Dejan Aleksić i zrenjaninski bibliotekari obišli su tačno 60 škola na području Srednjeg Banata i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu i opštinama: Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel, manifestaciji zrenjaninske biblioteke prošle godine priključila se i kikindska opština koja je učestvovala i ove godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima.

Oko 2000 predstavljenih pesama ušlo je u takmičarsku konkurenciju. Preko 10 000 osnovaca od I do VIII razreda učestvovalo je i pratilo manifestaciju. Od 300 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je 12 pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće, kako za niže, tako i za više razrede.

Dodeljene su i specijalne nagrade za organizaciju programa.

Zahvaljujući Kompaniji „Telekom Srbija“, svih 12 nagrađenih učesnika 42. Pesničke štafete dobilo je na poklon tablet-računar.

DSC_0518

Glavni pokrovitelj dečje manifestacije Pesnička štafeta je Grad Zrenjanin. Manifestaciju su podržali i: Kompanija Gomeks, izdavačke kuće Laguna, Pčelica, Kreativni centar, ProPolisPlus Books, Pekara kod Jefte, Mrkšićevi salaši

  • Divider

  • Divider
Na vrh