I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ivana Popadić – trči, roni, udara i šutira


Ivana Popadić primer je uspešne i svestrane sportistkinje našeg grada. Za njene uspehe u atletici, ronjenju i savateu zaslužna je njena upornost i nepokolebljiv stav koji su je doveli do uspeha. U Zrenjaninu je sredinom 90-tih postala poznata po svojim atletskim uspesima.

-Moj profesor fizičkog Branislav Lalić tada je radio kao trener u Atletskom klubu“ Proleter“, kaže Ivana na početku priče o njenoj sportskoj karijeri.- Kako sam se isticala na časovima fizičkog došao je na ideju da izabere 10 najbržih dečaka i mene. Doveo nas je ovde na stadion u Karađorđevom parku i rekao: Ivana njima dajem 10 metara fore, a ti posle 2 kruga moraš da pobediš. Tako je i bilo, ja sam posle 800 metara prva stigla na cilj i tako sam i počela da treniram atletiku. Kasnije u 5. razredu, nastavnik Sava Popov me je uputio kod  Janija Hajdua koji mi je bio trener tokom čitave atletske karijere.

Ivana Popadić rođena je u Zrenjaninu 1983. Krajem 90 tih pa  do 2005.-te godine  vladala je disciplinama 400 i 800 metara gde je bila višestruka prvakinja države i rekorderka. Ostvarila je i više međunarodnih uspeha. Kao jednu od najdražih, ističe pobedu na Kupu Evrope u Nemačkoj 1999. kada je doživela intoniranje naše himne usred blokade i bombardovanja Srbije. Posmatrano samo suvo statistički njen najveći uspeh je treće mesto na Balkanijadi u Atini 2003. I danas je vlasnica juniorskog rekorda na 800 metara u dvorani, skoro 15 godina od kada ga je postavila. Bila je uspešna i u krosu, a nabrojati sve njene atletske uspehe zahtevalo bi mnogo veći prostor. Od 2005. paralelno sa atletikom počela je da se bavi i sportskim ronjenjem. Tome je doprinelo zajedničko treniranje sa Mirjanom Gavrilović iz Ronilačkog kluba Begej koja neretko učestvuje i u atletskom maratonu.
-Uz nju sam počela da dolazim na bazen čisto radi plivanja ali gledajući nju kako roni, ona me je postepeno ubedila da pokušam i ja. Sličnosti između atletike i ronjenja postoje jer je potrebna izuzetno jaka psiha ali postoji i suštinska razlika jer je u sportskom ronjenju pre takmičenja potrebno biti što smireniji, isključiti misli i puls svesti na minimum, dok je u atletici naravno poželjno da adrenalin radi maskimalno.

Ivani je pošlo za rukom, ili bolje reći dahom da u dinamičkoj apnei odroni 70 metara što joj je donelo tri uzastopne titule prvakinje Srbije, dok je i u statičkoj apnei bila u samom vrhu, ostajavši pod vodom i do 4 minuta. (Jednim dahom op. a.)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Sudbina je htela da od 2007. godine trenira na istom mestu, u Medisonu, gde je trenirao i kik bokser Slobodan Popov.

-Moja poslednja atletska takmičarska sezona bila je 2006. godine, tada su počela dešavanja u klubu koja meni nisu odgovarala, trener Jani Hajdu više nije bio u klubu i to je bio jedan od razloga da napustim taj sport. Slobodan Boba Popov moj sadašnji suprug trenirao je takođe u Medisonu kao i ja, nismo se poznavali, zapravo Jani nas je upoznao i mogu reći da je za moj ulazak u savate sport donekle zaslužna i ljubav. Ipak iza sadašnjih rezutata stoji mnogo rada, znoja, pa u početku i suza.
Uz Bobinu podršku za nekih 6 meseci sam od totalnog početnika uspela da izađem na svoje prvo takmičenje. Možete da zamislite kakav je to bio prelaz za mene, jer nisam znala ni pesnicu da stegnem, a kamoli da sam se nekad u životu potukla. Od atletike i ronjenja kao čisto individulanih sportova naučila sam da «stanem na crtu».  Prvu titulu državne prvakinje osvojila sam u junu 2007. u kategoriji 56 kilograma, tada  nisam bila nešto tehnički superiora ali prevladala je moja atletska kondicija, razgibanost i izdržljivost.

Nakon početnog uspeha iz 2007. ređali su i ređaju rezultati: 2008. prvakinja Srbije u kategoriji 52 kg. Tu titulu odbranila je još 3 puta zaredom, tako da je i sada aktuelni prvak i ove godine imaće priliku da je ponovo brani. 2008. osvojila je treće mesto na Svetskom pvenstvu u Parizu, 2009. bila je prvakinja Evrope u La Korunji, 2010. bila je prvakinja na Svetskom studentskom prvenstvu u Nantu i treća na Svetskom prvenstvu opet u Parizu. 2011. osvojila je još jednu titulu prvakinje Evrope ovoga puta u Đenovi.

Sasvim slučajno smo dolazeći na tvoje treninge otkrili da je tvoj nemirni sportski duh otkrio još jedan talenat?

-Da, jako volim fudbal kojeg mi iz Savate kluba Banat igramo obično pred treninge naših SASovaca kada postoji rupa u rasporedu. Obično se tako 2 puta nedeljno po pola sata zagrevamo.

Ivanu i njenog supruga Slobodana najčešće možete sresti u Medisonu gde Savate klub «Banat» ima svoje prostorije, zatim u Karađorđevom parku, a nije isključeno i na Gradskom bazenu.

Njihov rad, rezultati i sportske karijere nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Otkup gvožđa
Kremanska voda
Halo Taxi Zrenjanin
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh