I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ivana Popadić – trči, roni, udara i šutira


Ivana Popadić primer je uspešne i svestrane sportistkinje našeg grada. Za njene uspehe u atletici, ronjenju i savateu zaslužna je njena upornost i nepokolebljiv stav koji su je doveli do uspeha. U Zrenjaninu je sredinom 90-tih postala poznata po svojim atletskim uspesima.

-Moj profesor fizičkog Branislav Lalić tada je radio kao trener u Atletskom klubu“ Proleter“, kaže Ivana na početku priče o njenoj sportskoj karijeri.- Kako sam se isticala na časovima fizičkog došao je na ideju da izabere 10 najbržih dečaka i mene. Doveo nas je ovde na stadion u Karađorđevom parku i rekao: Ivana njima dajem 10 metara fore, a ti posle 2 kruga moraš da pobediš. Tako je i bilo, ja sam posle 800 metara prva stigla na cilj i tako sam i počela da treniram atletiku. Kasnije u 5. razredu, nastavnik Sava Popov me je uputio kod  Janija Hajdua koji mi je bio trener tokom čitave atletske karijere.

Ivana Popadić rođena je u Zrenjaninu 1983. Krajem 90 tih pa  do 2005.-te godine  vladala je disciplinama 400 i 800 metara gde je bila višestruka prvakinja države i rekorderka. Ostvarila je i više međunarodnih uspeha. Kao jednu od najdražih, ističe pobedu na Kupu Evrope u Nemačkoj 1999. kada je doživela intoniranje naše himne usred blokade i bombardovanja Srbije. Posmatrano samo suvo statistički njen najveći uspeh je treće mesto na Balkanijadi u Atini 2003. I danas je vlasnica juniorskog rekorda na 800 metara u dvorani, skoro 15 godina od kada ga je postavila. Bila je uspešna i u krosu, a nabrojati sve njene atletske uspehe zahtevalo bi mnogo veći prostor. Od 2005. paralelno sa atletikom počela je da se bavi i sportskim ronjenjem. Tome je doprinelo zajedničko treniranje sa Mirjanom Gavrilović iz Ronilačkog kluba Begej koja neretko učestvuje i u atletskom maratonu.
-Uz nju sam počela da dolazim na bazen čisto radi plivanja ali gledajući nju kako roni, ona me je postepeno ubedila da pokušam i ja. Sličnosti između atletike i ronjenja postoje jer je potrebna izuzetno jaka psiha ali postoji i suštinska razlika jer je u sportskom ronjenju pre takmičenja potrebno biti što smireniji, isključiti misli i puls svesti na minimum, dok je u atletici naravno poželjno da adrenalin radi maskimalno.

Ivani je pošlo za rukom, ili bolje reći dahom da u dinamičkoj apnei odroni 70 metara što joj je donelo tri uzastopne titule prvakinje Srbije, dok je i u statičkoj apnei bila u samom vrhu, ostajavši pod vodom i do 4 minuta. (Jednim dahom op. a.)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Sudbina je htela da od 2007. godine trenira na istom mestu, u Medisonu, gde je trenirao i kik bokser Slobodan Popov.

-Moja poslednja atletska takmičarska sezona bila je 2006. godine, tada su počela dešavanja u klubu koja meni nisu odgovarala, trener Jani Hajdu više nije bio u klubu i to je bio jedan od razloga da napustim taj sport. Slobodan Boba Popov moj sadašnji suprug trenirao je takođe u Medisonu kao i ja, nismo se poznavali, zapravo Jani nas je upoznao i mogu reći da je za moj ulazak u savate sport donekle zaslužna i ljubav. Ipak iza sadašnjih rezutata stoji mnogo rada, znoja, pa u početku i suza.
Uz Bobinu podršku za nekih 6 meseci sam od totalnog početnika uspela da izađem na svoje prvo takmičenje. Možete da zamislite kakav je to bio prelaz za mene, jer nisam znala ni pesnicu da stegnem, a kamoli da sam se nekad u životu potukla. Od atletike i ronjenja kao čisto individulanih sportova naučila sam da «stanem na crtu».  Prvu titulu državne prvakinje osvojila sam u junu 2007. u kategoriji 56 kilograma, tada  nisam bila nešto tehnički superiora ali prevladala je moja atletska kondicija, razgibanost i izdržljivost.

Nakon početnog uspeha iz 2007. ređali su i ređaju rezultati: 2008. prvakinja Srbije u kategoriji 52 kg. Tu titulu odbranila je još 3 puta zaredom, tako da je i sada aktuelni prvak i ove godine imaće priliku da je ponovo brani. 2008. osvojila je treće mesto na Svetskom pvenstvu u Parizu, 2009. bila je prvakinja Evrope u La Korunji, 2010. bila je prvakinja na Svetskom studentskom prvenstvu u Nantu i treća na Svetskom prvenstvu opet u Parizu. 2011. osvojila je još jednu titulu prvakinje Evrope ovoga puta u Đenovi.

Sasvim slučajno smo dolazeći na tvoje treninge otkrili da je tvoj nemirni sportski duh otkrio još jedan talenat?

-Da, jako volim fudbal kojeg mi iz Savate kluba Banat igramo obično pred treninge naših SASovaca kada postoji rupa u rasporedu. Obično se tako 2 puta nedeljno po pola sata zagrevamo.

Ivanu i njenog supruga Slobodana najčešće možete sresti u Medisonu gde Savate klub «Banat» ima svoje prostorije, zatim u Karađorđevom parku, a nije isključeno i na Gradskom bazenu.

Njihov rad, rezultati i sportske karijere nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh