I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ponuđeno novo rešenje problema vodosnabdevanja – uslužna prerada zrenjaninske vode

Gradsko veće Zrenjanina usvojilo je danas predlog o raspisvanju novog tendera za rešavanje problema pijaće vode. Ukoliko Skupština grada usvoji ovaj predlog, novi tender trebao bi da bude raspisan najkasnije do 1. jula, a Zrenjaninci će ispravnu vodu piti najkasnije do juna 2015. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Novi predlog, odnosno elaborat je izradila posebna radna grupa po preporuci Uprave za javne nabavke. Koordinator radne grupe, Ivan Dević rekao je da novi projekat nije „hipotetički i imaginaran“, već da su u njegovoj izradi konsultovani stručnjaci i nadležna ministarstva.

– Za razliku od svih prethodnih rešenja i postrojenja koja su predlagana u poslednje dve decenije, ovo je prva javna nabavka koja se radi za uslugu odnosno potražnju za dobavljačem koji će uslužno prehišćavati zrenjaninsku vodu, a ne za ulaganje u izgradnju skupih postrojenja. Ovaj put ulazimo u projekat u kom nas ne interesuje tehnologija, već samo rezultat – ispravna pijaća voda. Da javnosti bude jasno, mi ćemo ponuđaču koji bude imao najbolju ponudu na tenderu, davati vodu i on će je u istoj količini vraćati nama, ali prerađenu, usklađenu sa propisanim kvalitetom vode za Republiku Srbiju. Prečišćenu vodu ubacivaćemo u vodovodni sistem, a građani će račune plaćati preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, pojasnio je Dević.

PerSu marketi

On je ovo rešenje nazvao „revolucionarnim“ podsetivši da će njime biti izbegnute brojne ekonomske zamke u koje je grad mogao upasti da je bio implementiran bilo koji od brojnih ponuđenih projekata koji su podrazumevali izgradnju i vlasništvo nad postrojenjem, što bi nužno zahtevalo i održavanje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Zrenjaninska voda nije menjala svoje karaktersitike, ona se takva desetinama i stotinama godina crpela iz geomorfoloških slojeva, a problemi su nastajali onog trenutka kada su se uvodili ili pooštravali postojeći parametri definisani za kvalitet vode. Da je neki od ranije predloženih projekata zaživeo i da je izgrađeno neko od planiranih postrojenja krajem osamdesetih godina kada arsen nije bio element koji se tretirao i koji je bio bitan, danas bismo imali fabriku koja bi u tehnološkom smislu morala da se dorađuje, rekao je Dević većnicima.

Radna grupa definisala je jeadanaest principa koji bi morali da budu ugrađeni u tendersku proceduru, među kojima je uslov da voda bude u skladu sa srpskim propisima, da cena kubika vode može da bude maksimalih 0,28 evrocenti, da posao mora biti završen osam meseci od potpisivanja ugovora sa dobavljačem, ali i da će otpadne vode i čvrsti otpad poput mulja, biti briga dobavljača, odnosno pružaoca usluga.

Ivan Dević je predočio i da ovaj način vodosnabdevanja nije oganičen samo na teritoriju grada, već se njime može isporučivati ispravna pijaća voda i u 22 naseljena mesta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh