I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Istina o „propalim“ plastenicima za zapošljavanje mladih povrtara

Povodom pisanja medija o krahu ambicioznog projekta „Poljoprivredni preduzetnički inkubator za mlade“ Grada Zrenjanina i USAID-a, javnosti se obratio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. On je naveo da je razlog odlaganja početka projekta isključivo nepredviđena situacija nastala zbog pojave površinskih i podzemnih koje su poplavile deo parcele na kojima su se nalazili plastenici budućih mladih povrtara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parcela koja je bila predviđena za podizanje plastenika nalazi se u Molijerovoj ulici u blizini rasadnikka JKJP „Čistoća i zelenilo“ koje je uprvo tu zemlju ranijih godina obrađivalo. Radišić je naveo uslove koji su kvalifikovali parcelu kao odličan izbor, pa je između ostalog istakao postojanje asfaltnog pristupnog puta, bunara, geotermalne bušotine, skladišta i minimalne troškove korišćenja električne energije.

– Od tri lokalne samouprave koje su bile partneri USAID-u u ovom projektu, Kikinda i Novi Bečej dobili su plastenike dosta ranije, dok su Zrenjaninu ti objekti predati tek 30. juna, zbog čega prvi ciklus proizvodnje planiran za septembar-nije mogao da počne na vreme, kaže Radišić.

I Taxi Zrenjanin

U toku jula i avgusta parcela je najpre poplavljena obilnim kišama, a Grad je taj problem rešavao manjim drenažama vode iz svakog plastenika. Istovremeno se pristupilo postavljanju vodovodne mreže neophodne za funkcionisanje plasetnika, i tada je na dubini manjoj od 30 centimetara otkriveno prisustvo podzemnih voda.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Pedeset godina tu nije bilo poplave, tako da ovaj problem nismo mogli ni da predvidimo. Isti ovaj problem pojavio se i u obližnjem manastiru ali i rasadniku „Čistoće i zelenila“. Angažovali smo vodoprivredno preduzeće koje je utvrdilo da je pre nekoliko godina rekonstrukcijom jednog objekta, došlo do zatrpavanja dela postojećeg drenažnog kanala. U proteklim godinama nije bilo obilnih padavina kao ove godine, te se problem nije javljao, pojasnio je Radišić.

U narednom periodu biće saniran drenažni kanal, pa bi problem na pomenutoj parceli ali i u tom delu naselja trebao da bude rešen trajno.

Radišić kaže i da ove okolnosti nikome nisu nanele štetu jer će oni koji su plastenike dobili konkursom, potpisati ugovore tek kada budu započeli proizvodnju i to na period od dve godine, kako je projektom i predviđeno.

plastenik

Osim navedenog problema sa vodom, četvoro od 15 mladih koji su trebali da počnu da se bave povrtarstvom, odustali su zbog, kako je navedeno, zapošljavanja na nekim drugim radnim mestima. Povodom toga grad je raspisao novi, drugi po redu, konkurs za prijem mladih kako bi se popunila upražnjena mesta. Konkurs je dostupan na sajtu www.zrenjanin.rs.

Projekat „Poljoprivredni preduzetnički inkubator za mlade“ realizuju Grad Zrenjanin i USAID koji je omogućio sredstva za kupovinu 15 plastenika sa zalivnim sistemima.

Foto: Miodrag Grubački, ilustracija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh