I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Isplaniran budžet, određena nova parkirališta, zatraženo povećanje cene vode

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić podržan je Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu.

Tom odlukom planirani su prihodi i primanja budžeta u iznosu od 5.150.578.619 dinara.

skupstina-zrenjanin

– Prilikom izrade budžeta želeli smo da on bude realan, a ne spisak lepih želja. Realno očekujemo prihod od 3,8 milijarde i to će realno i biti ostvareno. Znam da korisnici budžetskih sredstava neće biti zadovoljni, ali, kao što sam rekao, ne želimo da ispunjavamo nerealne želje. Očekujem od direktora javnih preduzeća i ustanova da budu pravi menadžeri i naprave pomak i uštede kako bi građani osetili boljitak. Očekujem da grad bude sa puno gradilišta, očekujem i pomoć republičke vlasti i da Zrenjanin bude grad perspektive, rekao je gradonačelnik Janjić i dodao da je budžet razvojni, a da je mnogo planova za narednu godinu.

PerSu marketi

U nastavku sednice, među brojnim predlozima gradski većnici su glasali za Predlog Odluke o izmenama Odluke o parkiranju vozila.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Inicijativu za ove izmene Odluke o parkiranju vozila pokrenulo je JKP “Pijace i parkinzi“ u cilju usklađivanja normativnog stanja sa stvarnim stanjem, te u cilju utvrđivanja novih parking prostora.

Tako se, na primer, više ne predviđaju parkirališta u Gimnazijskoj, Jevrejskoj i Saralijinoj ulici zbog uspostavljanja pešačke zone, dok su predviđeni parkinzi u ulicama Save Tekelije i Savezničkoj, koji ranije nisu postojali. Takođe, u zoni privremenih parkirališta, osim parking prostora u ulici Vuka Karadžića i Miroslava Tirše, sada se predviđa i parking u ulici Milentija Popovića.

Novina je i to što je jasnije precizirano ko se smatra korisnikom parkirališta, kao i korisnikom javnog taksi stajališta, te što je predviđeno da na parkiralištu oko Gradske bolnice parkiranje se ne naplaćuje posle 14 časova, dok je ranije bilo predviđeno da se parkiranje ne naplaćuje samo u vreme predviđeno za posetu bolesnicima od 14 do 16 časova.

Utvrđen je zatim i Predlog Zaključka u vezi pokretanja inicijative za predlaganje izmena i dopuna Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije od strane Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Izvestilac po ovoj tački, Milan Mrkšić, rekao je da se donošenju ovog zaključka pristupilo se u cilju dodele još jedne radijske frekvencije na području grada Zrenjanina, kako bi se stvorila mogućnost da se ponovo pokrene lokalna radio stanica “Cepelin“ koja je emitovala program na četiri jezika koja su u službenoj upotrebi na teritoriji grada Zrenjanina.

Kao dopune dnevnog reda, između ostalog, našla se i tačka koja se odnosi na davanja saglasnosti JKP “Vodovod i kanalizacija” na cene usluga.

Direktor Vodovoda, Goran Tajdić, rekao je da je to povećanje zatraženo budući da cene pijaće i otpadne vode nisu menjane od 1. septembra 2013. godine, a da postoji zakonska mogućnost da se cene podignu za taj procenat, Nadzorni odbor je dao predlog za povećanje.

– Sadašnja cena pijaće vode za građane iznosi 27,83 odsto, a sa ovim povećanjem iznosiće 29,36, dok je za privredu dosadašnja cena bila 65,68, a iznosiće 69,29 dinara. Kada je u pitanju otpadna voda, građani će umesto 22,26 plaćati 23,48 dinara, a privreda umesto dosadašnjih 50, plaćaće 52,84 dinara. To u nominalnom iznosu da će kubik vode za građane biti skuplji za 1,5 dinar, za privredu 3,5 dinara, otpadna voda za građane 1,2, dok će za privredu 2,75. Ako se kalkuliše sa prosečnom potrošnjom četvoročlane porodice biće to u februaru, za 37 dinara, prosečno veći račun. Nije to neko veliko povećanje cena ni ono koliko bi trebalo da bude, ali u ovom trenutku, to je i maksimalni iznos koji dozvoljava zakon – objasnio je Tajdić.

Izvor: zrenjanin.rs, I love Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh