I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Intervju književnika Zorana Slavića za „Widbook“

Zrenjaninski književnik Zoran Slavić nedavno je dao intervju popularnoj književnoj društvenoj mreži „Widbook“ nakon što je njegova zbirka pesma „Izlazak iz slike“ proglašena za knjigu nedelje. Zbirka je prevedena na engleski jezik i u elektronskom formatu publikovana na Widbooku.

„Odlučio sam da ovu zbirku objavim na engleskom jeziku, a za  „Widbook“ sam se opredelio da bih dobio priliku da se knjiga čita u celom svetu. Ova zbirka pesama je do sada već doživela značajanu čitanost, što se nikada ne bi desilo da je ostala samo na srpskom jeziku, odnosno da  je trajala  samo u štampanom izdanju. „Widbook“ je bio pun pogodak „, rekao je Slavić u intervjuu čije delove prenosimo.


 

PerSu marketi

WIDBOOK : Vaša knjiga „ Izlazak iz slike“ izabrana je, po oceni Widbook tima, za knjigu nedelje. Čestitamo, recite našim čitaocima nam nešto o toj knjizi.

Z.Slavić : Ova knjiga se bazira na autorskom nastojanju da se bude poetičan u promišljanju o ulozi poezije u prevazilaženju besmisla sveta. Posebno onog izvan nas, koji deluje kao završena slika. U pitanju je lična slika sveta, stvarnog ili umišljenog, današnjeg u kome postoje i prošla vremena. U ovoj knjizi postoje oblici klasične i moderne istorije i društva, a prisutni su i elementi umetnosti, filozofije kao i aluzije na velike klasične stvaraoce. Preovlađujući ton ove zbirke je nostalgija, i zato deluje kao moderna balada.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

WIDBOOK : Imate, takođe, i druge knjige objavljene na Widbook. Recite nam nešto o njima.

Z. Slavić : Kada je reč o mojoj najnovijoj knjizi pesama, „Močvara što raste u dnevnoj sobi,“ ona je najbolje definisana rečima njenog epiloga : „Poezija, dakle postoji paraleno sa stvarnošću, kao novi format koji intregristički pesnikovanje vodi ka stavu da mu je apsolutni cilj sopstveno savršenstvo. Što je dosta pretenciozno mišljenje, ali ga činjenica da je pesnik samo smrtno biće, čini podložnim svakoj vrsti ironije i sarkazma. Što uz spoznaju da se samo u matematici paralele nikada ne dodiruju – odnosno  svesti o tome da su antički formati savršene harmonije i proporcije postali dao svetske baštine tek kao predmeti, koje su vetar, kiša i vreme obeležili, čak reformatirali – dovodi priču o položaju poezije u položaj trajne metastabilnosti“.

Knjiga kratkih priča, „Pikaso na biciklu“, „pokušava da napravi spoj umetničkih, naučnih i političkih životnih aktivnosti, sa književnošću, i da ga prezentira u naizgled opuštenoj književnoj formi. To je način da se pokaže  istovremena  besmislenost i dramatičnost života, kada na to gledate iz ironičnog  ugla literature.  Ova proza je razigrana, erotična, naučna i politička – ali, pre svega, je odlikuje  smisao za humor i nepretencioznost. Ove priče pokušavaju da ozbiljne teme tretiraju na  zanimljiv i ne  suviše ozbiljan način.

WIDBOOK : Kada ste prvi put poželeli da pišete?

Z. Slavić : Počeo sam da pišem pesme u mesecima posle srednje škole. Ako bih pokušao da racionalizujem  razloge i motive za pisanje, mislim da je neposredan povod da počnem sa kreativnim pisanjem bila činjenica da je u mom razredu bio već poznati srpski pesnik Pero Zubac. Želeo sam da budem pesnik kao on. Ipak, najvažniji razlog za moje uključivanje u literaturu bio je tada otkriven osećaj da činom pisanja mogu da utišam u sebi osećaj prolaznosti.

WIDBOOK : Koji biste savet dali onima koji tek počinju da pišu?

Z. Slavić : Moj savet onima koji pišu, svodi se  na sledeće: Da bi  počeli da pišete, morate da pročitate na stotine drugih knjiga, naročito dobre knjige. Kada pišete, ne smete imati u glavi nikakvog  moralističkog, ideološkog  ili malograđanskog  „cenzora”. Pišite slobodno, dopadljivim stilom. Ne žurite sa objavljivanjem. Poštujte svoje buduće čitaoce, objavljujte samo kada ste sigurni da je to  što ste napisali, najbolja stvar koju trenutno možete. Trudite se da napisano  ne bude  dosadno, jer ovo nije vreme za nezanimljive knjige! Konkurencija iz drugih medija je neverovatna i okrutna.

WIDBOOK: Koje su vaše omiljene knjige svih vremena?

Z. Slavić : „S obzirom da sam po obrazovanju profesor svetske književnosti, teško mi je da izdvojim samo neke. Međutim, na mene kao pisca, najupečatljiviji utisak ostavili su romani Marcela Prousta “ U potrazi za izgubljenim vremenom“, Markesova  knjiga, „Ljubav u doba kolere“, Džojsov  neverovatni „Ulisses“, kratke priče Ernesta Hemingveja i dela Franca Kafke i Alber Kamija. Tu je i srpski pesnik Miloš Crnjanski sa poemama „Stražilovo“ i „Lament nad Beogradom“, i epskim romanom „Seobe“. I, umalo da zaboravim, roman srpskog nobelovca Ive Andrića, koji je napisao delo „Travnička hronika „, sa kojim sam diplomirao na Filološkom fakultetu“, pojasnio je zrenjaninski književnik.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh