I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Inspekcija u Zrenjaninu u čestim kontrolama sladoleda i brze hrane

Rezultati kontrole ispravnosti sladoleda i brze hrane u Zrenjaninu od početka sezone su zadovoljavajući, potvrđeno je u Odseku veterinarske inspekcije u Srednjobanatskom okrugu.

Ovo je period kada inspekcija vrši pojačanu kontrolu u onim objektima koji proizvode i vrše promet lako kvarljivih namirnica. Period pojačanih kontrola počinje već pre 1. maja, a kontrolišu se kiosci sa brzom hranom, restorani, mesare, poslastičarnice, pijace…

sladoled

– Kontrole radimo na osnovu naših planova i na osnovu procene rizika. Pojačane kontrole sladoleda i lako kvarljivih namirnica kakvih ima i u restoranima brze hrane, na pijacama, počinjemo već pre 1. maja. Pojačana kontrola radi se i pred velike događaje, poput vojne parade održane početkom maja u Zrenjaninu, a tu su i tradicionalne manifestacije Dani piva, Velikogospojinski dani u Novom Bečeju i ostale. Kontrolišemo i pred velike praznike – novu godinu, oba Uskrsa, 1. maj, kaže šef Odseka veterinarske inspekcije Slavka Kartal.

I Taxi Zrenjanin

Ona dodaje da je na osnovu do sada urađenih kontrola, od početka letnje sezone situacija u Zrenjaninu zadovoljavajuća, te da nije bilo neispravnih sladoleda, hamburgera i ostale brze hrane. Inspekcija je primila nekoliko prijava fizičkih lica koja su izrazila sumnju na pokvareno meso ili prisustvo vinobrana, međutim, kontrolom nije utvrđeno prisustvo spornih materija.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

S obzirom na činjenicu da u Zrenjaninu radi veliki broj ugostiteljskih objekata, podatak da nije bilo neispravnih uzoraka donosi i pitanje da li su na to uticale učestalije kontrole ili pak zakonske promene.

-Promene i manji broj kvarljivih uzoraka doneo je Zakon o inspekcijskom nadzoru. Tačnije, ako smo mi kao inspekcija na osnovu prethodnih kontrola utvrdili da kod nekog subjekta nije bilo nepravilnosti, u obavezi smo da se najavimo, da mu pre kontrole uručimo obaveštenje. Ako imamo subjekat koji je u svim prethodnim kontrolama imao nepravilnosti, mi ga nećemo unapred obaveštavati. Nalog je izuzetno važan, pa je tako zakon predvideo kazne i za inspektore i kontrolisano lice ukoliko je započet pregled a nema naloga. Nalog se ne piše jedino kod prijave građana za nelegalan rad ili kod prijava potrošača. Po novom zakonu, dužni smo da obavestimo subjekat tri dana pre nego što dođemo u kontrolu, šaljemo obaveštenje u kojem navodimo kojim propisima i šta ćemo kontrolisati. Tek kad se vrati dostavnica koja potvrđuje da je subjektu dostavljeno obaveštenje, inspektor može krenuti u kontrolu. Tada, ja kao šef imam dužnost da inspektorima ispišem nalog koji on mora da priloži kontrolisanom subjektu. U nalogu mora da se vidi broj legitimacije inspektora, kao i podatak da li je prvobitno obavešten o dolasku kontrole ili nije. Ako nije obavešten, obrazlaže se i zašto, kaže Kartal.

Sve poslastičarske radnje danas imaju ispravne proizvode, i na to je znatno uticala obuka kroz koju ih je još 2010. godine sprovela Veterinarska inspekcija. Oni imaju svoj interni plan samokontrole i u obavezi su da rade održavaju proceduru dobre higijenske prakse, dobre proizvođačke prakse, pa i distributivne. Planom samokontrole predviđeno je uzorkovanje, dinamika uzorkovanja kako sirovina tako i gotovog proizvoda. Analize se rade u akreditovanim laboratorijama.

meso

-Naši inspektori dobro proveravaju te planove samokontrole, prate da li su analize rađene, da li su rezultati bili u redu, gledamo od koga je subjekat nabavio sirovinu odnosno namirnicu životinjskog porekla, i sve ostale parametre.Ako je sva dinamika ispoštovana, i ako su sve analize negativne, nema razloga da to lice odnosno preduzetnika opterećujemo ponovnim uzorkovanjem, veruje se akreditovanim laboratorijama. Ako pak imamo anonimnu dojavu ili procenimo da nam je nešto sumnjivo, bez obzira na sve, mi sami uzorkujemo, kaže naša sagovornica. -Nama je u interesu da sve bude ispravno, nije suština kažnjavati. Međutim, nema pardona ako kod jednog istog subjekta stalno nailazite na nepravilnosti. Postoje mesare i objekti sa visokim rizikom gde tačno unapred znamo šta ćemo zateći. Dosta njih je i zatvorilo radnje, mi smo ih intenzivno obilazili one koji su imali česte nepravilnosti. Bitna je ta procena rizika, a mi smo na osnovu prethodnih kontrola tačno mogli da znamo kakva nas situacija čeka, pojasnila je Slavka Kartal.

Veterinaraska inspekcija sa sedištem u Zrenjaninu pokriva teritoriju celog Srednjobanatskog okruga. Ovde kažu i da ih je 2005. godine bilo 18, a da danas navedenu teritoriju pokriva samo sedam inspektora.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh