I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Inspekcija popisuje bespravno izgrađene objekte u Zrenjaninu

Zakon o ozakonjenju objekata koji je usvojen krajem prošle godine, poslednjih meseci napravio je pomake i u Zrenjaninu.

Iako naš grad nije problematičan po broju neprijavljenih i nelegalnih objekata, prethodnih meseci aktivno su se sprovodile odredbe iz Zakona o ozakonjenju objekata. Zakon je donet krajem prošle godine, a njegova aktivna primena počela je početkom 2016. godine.

zrenjanin-iz-vazduha-3

-Inspektori građevinske inspekcije Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija od samog početka akcije izlazili su na teren i kontrolisali su pre svega objekte koje su sami građani prijavljivali. Taj period u kom su građani sami prijavljivali svoje nelegalno izgrađene objekte trajao je do 1. septembra, a moram napomenuti i da su u međuvremenu, na prelazu između jula i avgusta, vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevine postavili zvaničan avionski snimak koji predstavlja kontrolni dokument za analizu i proveru onoga što je nelegalno, odnosno legalno sazidano. Sve ono što je sazidano posle avionskog snimka sačinjenog 2015. godine i ne poseduje građevinsku dozvolu, moraće da bude srušeno. Mi u Zrenjaninu, srećom, takvih objekata nemamo puno, svega nekolicinu, kaže portalu I love Zrenjanin načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija Igor Virijević.

Fordomanija

Od 1. septembra akcija ulazi u drugu fazu kada će biti formirano do 5 komisija koje će vršiti kontrolu i popisivati one objekte koji nisu prijavljeni od strane vlasnika. Prema rečima Virijevića, ići će
se od kuće do kuće, a za svaku mesnu zajednicu biće potrebno dve do tri nedelje. Nakon toga preći će se na sela.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U novoj akciji popisa koja će sutra početi u Mesnoj zajednici „Nikola Tesla“, kontrolisaće se nepopisani, neprijavljeni objekti. Kada je reč o broju prijavljenih objekata, od februara do danas, popisano je blizu 1000 objekata.

Ukoliko inspekcija, odnosno komisija zateknu objekat koji je neprijavljen, strogo se poštuje zakonska procedura.

– Kada se naiđe na neprijavljeni objekat, građevinski inspektor izdaje rešenje o rušenju, to rešenje se prosleđuje Odeljenju za urbanizam, odseku za ozakonjenje koje poziva vlasnika objekta i daje mu opciju da legalizuje objekat. Ukoliko vlasnik to ne želi, aktivira se rešenje o rušenju i tada je grad dužan da taj objekat sruši. S druge strane, ukoliko vlasnik hoće da legalizuje objekat, što verujem da će biti u 95 odsto slučajeva, tada plaća takse za pomoćne ili stambene i izrađuje se pojednostavljeni projekat za ozakonjenje, pojasnio je Virijević.

Procedura koju je doneo Zakon o ozakonjenju trebala bi da uvede red ne samo u Vojvodini već i u ostatku Srbije gde je ovaj problem daleko izraženiji. Suština je da svi objekti treba da budu legalni i upisani u zemljišne knjige, u katastarske planove kako bi se znao njihov broj, površina i namena. Primena ovih aktivnosti odnosi se i na fizička i pravna lica.

Uklanjanje kiosaka uvelo red

Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija pre godinu i po dana sprovelo je veliku akciju uklanjanja nelegalno postavljenih kiosaka kada je uklonjeno 40 takvih objekata.

– Sada ljudi to rade sami, ili uklanjaju kioske koji ne rade i nisu legalno postavljeni, ili potražuju validne papire i dozvole u Odeljenju za urbanizam. Shvatili su da ćemo u nameri uklanjanja kiosaka biti vrlo strogi i rigorozni, zaključuje Virijević.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh