I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

„Totem, Wifi, Venac, Lepa Brena“ stara i nova imena kad pozovete taxi

„Venac“, „Sto dvojka“, „Stara Lasta“, samo su deo duge liste imena ranije poznatih mesta u gradu koja danas više ne postoje ali ih Zrenjaninci i dalje koriste.  

O imenima takvih mesta, ulica ili jednostavno „šiframa“ koje se koriste u taksi saobraćaju u Zrenjaninu, razgovarali smo sa taksistima firme „Halo taxi“.

Najfrekventnija lokacija kada su u pitanju pozivi njihovih korisnika jeste „centralna“ apoteka.

-To je lokacija u centru grada uz pešačku zonu gde je korisnicima taxi usluga najpristupačnije da pozovu vozilo, a ujedno, tu nema dileme šta je i gde je. Kako se fizionomija grada menja, stvaraju se i neki novi nazivi. Tako se u poslednje vreme za pešački prelaz u Subotićevoj ulici koristi naziv „Wifi prelaz“ ali mnogi stariji sugrađani i dalje koriste uzrečicu „kod Venca“, kaže jedan od taksista.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Naime, na  lokaciji sadašnjeg salona Narodnog muzeja do pre 17 godina postojala je istoimena prodavnica prehrambene robe zbog čega stariji sugrađani i dalje koriste to ime. Isti slučaj je i sa lokacijom na Bagljašu gde je nekada poslovala firma „102“ odnosno „stodvojka“ i taj naziv se i danas koristi kada mušterije pozivaju taksi vozilo. Stari nazivi koji se i danas koriste su i „staro Zeleno Zvono“, „stari Šipad“, „Lukas trafika“, „stara Lasta“, „stara sirćetana“, „dragstor“, „stara klanica“.  Za lokaciju na kojoj se danas nalazi  potpuno nov hipermarket i dalje se koristi naziv „stari radijator“, za lokaciju na stanici kod nadvožnjaka u ulici Brigadira Ristića, većina mušterija i dalje koristi naziv „Nik“ po trafici koja je nekada tu postojala. Stanica na početku ulice Nikole Pašića najčešće se u žargonu krsti sa „kod Kineza“, zbog tržnog centra koji je nekada postojao u suterenu zgrade. Na Žitnom trgu koji i danas u žargonu zovemo samo „Žitni“ postoje još dve „podlokacije“ – kod „Belog Goluba“ i kod „dečjih snova“. Poznate lokacije su i kod „Lepe Brene“ i „Moka balona“ za koju se ponekad i danas koristi naziv „stari Zangrap“.

taksi-taxi-zrenjanin

 

U ovom udruženju pitali smo i da li postoje nazivi mesta oko kojih se stvara nedoumica.

-Naravno. Prvi na listi najčešćih nesporazuma je „muzej“ kada se ne precizira da li se radi o instituciji Muzej ili istoimenoj diskoteci, nekoliko desetaka metara dalje. Nedoumicu može da stvori i naziv „banana most“ budući da postoje dva takva mosta. Najveće i najpoznatije nedoumice se stvaraju kada mušterije ne znaju tačnu adresu lokacije sa koje pozivaju taksi vozilo. Tako je jedna od najpoznatijih postala „kod kuće boje kajsije“ (kuće koja postoji u blizini Aviv parka), ili „žuta kuća“ što je zapravo plinska stanica u blizini „Pompeje“. Poznata je i lokacija „kod mostića“ na uglu Surdučke i Franje Kluza, što je zapravo naziv za prelaz preko kanala kojeg stanovnici tog naselja od milja tako zovu, pričaju taksisti.

Postoje i lokacije kojima, zbog izmena režima saobraćaja, više ne može da se priđe kao što su hotel „Vojvodina“ i nekadašnja lokacija hotela „Central“ koja sada najčešće ima naziv „Idea“. Jedan od najnovijih naziva u gradu je i „totem“ kako su građani prozvali reklamni pano na ulazu u Aviv Park.

Relacije od 70 metara, pa do morske obale

Kada je reč o relacijama, taksisti jako dobro pamte i one najduže, ali i najkraće vožnje.

-Najkraće relacije su bile i po 50 do 70 metara kada mušterija želi da preveze veću količinu robe od, recimo, pijace do kuće. U duže relacije spadaju Novi Sad, Beograd ili Vršac što je veoma često tako da to i ne ubrajamo u nešto neobično, a najdalja domaća relacija bila je do Jagodine. Najdalja destinacija koliko je nama poznato,  na koju smo vozili neku našu mušteriju jeste Rijeka u Hrvatskoj, kažu naši sagovornici.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh