I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

„Totem, Wifi, Venac, Lepa Brena“ stara i nova imena kad pozovete taxi

„Venac“, „Sto dvojka“, „Stara Lasta“, samo su deo duge liste imena ranije poznatih mesta u gradu koja danas više ne postoje ali ih Zrenjaninci i dalje koriste.  

O imenima takvih mesta, ulica ili jednostavno „šiframa“ koje se koriste u taksi saobraćaju u Zrenjaninu, razgovarali smo sa taksistima firme „Halo taxi“.

Najfrekventnija lokacija kada su u pitanju pozivi njihovih korisnika jeste „centralna“ apoteka.

-To je lokacija u centru grada uz pešačku zonu gde je korisnicima taxi usluga najpristupačnije da pozovu vozilo, a ujedno, tu nema dileme šta je i gde je. Kako se fizionomija grada menja, stvaraju se i neki novi nazivi. Tako se u poslednje vreme za pešački prelaz u Subotićevoj ulici koristi naziv „Wifi prelaz“ ali mnogi stariji sugrađani i dalje koriste uzrečicu „kod Venca“, kaže jedan od taksista.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Naime, na  lokaciji sadašnjeg salona Narodnog muzeja do pre 17 godina postojala je istoimena prodavnica prehrambene robe zbog čega stariji sugrađani i dalje koriste to ime. Isti slučaj je i sa lokacijom na Bagljašu gde je nekada poslovala firma „102“ odnosno „stodvojka“ i taj naziv se i danas koristi kada mušterije pozivaju taksi vozilo. Stari nazivi koji se i danas koriste su i „staro Zeleno Zvono“, „stari Šipad“, „Lukas trafika“, „stara Lasta“, „stara sirćetana“, „dragstor“, „stara klanica“.  Za lokaciju na kojoj se danas nalazi  potpuno nov hipermarket i dalje se koristi naziv „stari radijator“, za lokaciju na stanici kod nadvožnjaka u ulici Brigadira Ristića, većina mušterija i dalje koristi naziv „Nik“ po trafici koja je nekada tu postojala. Stanica na početku ulice Nikole Pašića najčešće se u žargonu krsti sa „kod Kineza“, zbog tržnog centra koji je nekada postojao u suterenu zgrade. Na Žitnom trgu koji i danas u žargonu zovemo samo „Žitni“ postoje još dve „podlokacije“ – kod „Belog Goluba“ i kod „dečjih snova“. Poznate lokacije su i kod „Lepe Brene“ i „Moka balona“ za koju se ponekad i danas koristi naziv „stari Zangrap“.

taksi-taxi-zrenjanin

 

U ovom udruženju pitali smo i da li postoje nazivi mesta oko kojih se stvara nedoumica.

-Naravno. Prvi na listi najčešćih nesporazuma je „muzej“ kada se ne precizira da li se radi o instituciji Muzej ili istoimenoj diskoteci, nekoliko desetaka metara dalje. Nedoumicu može da stvori i naziv „banana most“ budući da postoje dva takva mosta. Najveće i najpoznatije nedoumice se stvaraju kada mušterije ne znaju tačnu adresu lokacije sa koje pozivaju taksi vozilo. Tako je jedna od najpoznatijih postala „kod kuće boje kajsije“ (kuće koja postoji u blizini Aviv parka), ili „žuta kuća“ što je zapravo plinska stanica u blizini „Pompeje“. Poznata je i lokacija „kod mostića“ na uglu Surdučke i Franje Kluza, što je zapravo naziv za prelaz preko kanala kojeg stanovnici tog naselja od milja tako zovu, pričaju taksisti.

Postoje i lokacije kojima, zbog izmena režima saobraćaja, više ne može da se priđe kao što su hotel „Vojvodina“ i nekadašnja lokacija hotela „Central“ koja sada najčešće ima naziv „Idea“. Jedan od najnovijih naziva u gradu je i „totem“ kako su građani prozvali reklamni pano na ulazu u Aviv Park.

Relacije od 70 metara, pa do morske obale

Kada je reč o relacijama, taksisti jako dobro pamte i one najduže, ali i najkraće vožnje.

-Najkraće relacije su bile i po 50 do 70 metara kada mušterija želi da preveze veću količinu robe od, recimo, pijace do kuće. U duže relacije spadaju Novi Sad, Beograd ili Vršac što je veoma često tako da to i ne ubrajamo u nešto neobično, a najdalja domaća relacija bila je do Jagodine. Najdalja destinacija koliko je nama poznato,  na koju smo vozili neku našu mušteriju jeste Rijeka u Hrvatskoj, kažu naši sagovornici.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh