I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

I Zrenjaninski prosvetari sutra ispred Narodne skupštine

Predsednik i podpredsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata Zvonimir Jović i Nikola Tankosić najavili su na današnjoj konferenciji protest prosvetara koji će biti održan ispred Narodne skupštine u Beogradu sutra u podne.

sindikat1

Sutra se navršavaju četiri puna meseca od kada su prosvetni radnici otpočeli zakonski štrajkom, a namera je da sutrašnjim protestom podsete ministra prosvete i vladu Srbije da štrajk traje dugo a da se rešenje problema ne nazire.

Dva sindikata koja su još uvek u štrajku – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisali sporazum zbog toga što im isti nije dao dovoljnu garanciju.

PerSu marketi

– Naša dva sindikata zahtevaju da se napravi aneks sporazuma o prestanku štrajka i da se tim aneksom precizira koliko će zaposleni u prosveti dobiti novca jer u sporazumu piše „do jedne prosečne zarade“ što može iznositi od jednog dinara pa do nekoliko hiljada, i ne piše rok do kada će biti isplaćeno. Naša dva sindikata nisu potpisala sporazum pod pritiskom članstva jer smatramo da smo najmanje dva puta bili prevareni, a to je 2008. kada su naše plate zamrznute a plate u javnom sektoru podignute, kao i 2011. godine kada smo imali takođe nerealna obećanja. Ministar uporno odbija da potpiše sporazum i na taj način reši štrajk, rekao je Zvonimir Jović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sutra u Beogradu očekuje preko 5000 zaposlenih u prosveti. Jović i Tankosić kažu da kod prosvetnih radnika raste nezadovoljstvo i da su „gnevni i ljuti“.

Ovaj put idemo sa 250 ljudi, kaće Jović. – Ono što je još jedan od problema jeste da onima koji ne potpišu sporazum, ministar ne dozvoljava da potpišu kolektivni ugovor. Unija se zbog tog problema obratila Međunarodnoj organizaciji rada.

sindikat2

Prosvetari će se okupiti tačno u 12 sati ispred skupštine, zatim predati pisma narodnim poslanicima, poći će prema vladi Srbije i doći do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predati zahtev za prijem kod ministra prosvete.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh