I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

I učenici i građani Zrenjanina oduševljeni mobilnim planetarijumom

Mobilni planetarijum, sferni bioskop koji projektuje slike zvezdanog neba i drugih objekata u univerzumu, tokom dva dana videlo je oko 450 dece zrenjaninskih osnovnih škola.

Planetarijum je bio postavljen u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“, a u posetu su dolazili i učenici škola „Vuk Karadžić“ i „Sonja Marinković“.

planetarijum-1

Centar za promociju nauke iz Beograda u čijem je vlasništvu planetarijum, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana održao je devet projekcija za osnovce i jednu za odrasle.

PerSu marketi

– U svakoj od deset grupa moglo je da bude po 50 učesnika. Sva deca koja su bila u planetarijumu su oduševljena, čak i kolege koje su prvi put imale priliku da vide ovakvu projekciju. Uspeli smo da sa mladim ljudima iz Centra za promociju „posejemo seme“ radoznalosti i želje za znanjem kod dece, a nikad ne znamo kada će to seme da proklija i procveta. Zato je jako važno da što više dece učestvuje u ovakvim projektima, rekla je nastavnica fizike Biljana Tankosić dodavši da se naredni dolazak mobilnog planetarijuma u Zrenjanin planira za septembar.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Katarina Mladenović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Jovan Cvijić“ kaže da je tek nakon posete planetarijumu mogla da stvori pravi doživljaj o svemiru.

– Jako mi se svidelo u planetarijumu, pre svega što sve izgleda realno, i što na ovaj način lakše može mnogo toga da se objasni i mlađoj deci, kaže oduševljeno učenik Bogdan Kovačević.

planetarijum-2

Dolazak mobilnog planetarijuma organizovala je zrenjaninska grupa nastavnika prirodnih nauka u saradnji sa Građanskom inicijativom „Most na suvom“ u sklopu proslavljanja Međunarodne godine svetlosti koja se obeležava upravo 2015. godine. 

U Zrenjaninu je obeležavanje godine svetlosti počelo izložbom o Milutinu Milankoviću u gradskoj biblioteci, nastavljeno je javnim posmatranjem pomračenja sunca, a već sutra grupa nastavnika vodiće decu na Frušku goru na takmičenje astronoma u pronalaženju objekata na nebu.

Prema rečima Biljane Tankosić, u Zrenjaninu će na jesen biti organizovan Festival svetlosti na kom će biti prikazani brojni eksperimenti.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh