I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

I ove godine veliko interesovanje za Bogojavljensko plivanje za časni krst (VIDEO)

Tradicionalno plivanje za krst časni na Bogojavljanje ove godine u Zrenjaninu se održava  devetu godinu zaredom.

 

Svečanost počinje u 9 časova i 30 minuta svetom liturgijom u Hramu Svetog Arhangela Mihajla (Ruska crkva). Nakon toga ispred hrama se obavlja tradicionalno osveštanje bogojavljanske vodice, a potom sledi litija do centralnog gradskog jezera kod Kulturnog centra – najavio je sveštenik Veselin Vlaški starešina hrama.

Fordomanija

Bogojavljansko plivanje za časnim krstom počinje tačno u podne tradicionalnim pozdravom sveštenika „Hristos se javi!“

 

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležavao se u Zrenjaninu na ovaj način sve do 1942. godine kada ga je okupator zabranio, a obnovljen je pre 9 godina.

Među glavnim organizatorima ove manifestacije su Gradska uprava kao i Kulturni centar. Dosada je prijavljen 21 muškarac i jedna žena. Preduzete su sve mere kako bi i ove godine svečanost protekla u najboljem redu. Dan ranije radnici JP „Rezervati prirode“ iseći će ledenu koru i tokom dana i noći će održavati vodenu površinu kako ne bi došlo do stvaranja novog leda.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Čalnovi organizacionog odbora Vladimir Petrović, Simo Salapura, sveštenik Veselin Vlaški i Goran Marinković

Ove godine u cilju što kvalitetnijeg održavanja manifestacije renovirane su talpe sa kojih plivači skaču. Veoma bitna informacija je da nijedan plivač ne može da učestvuje ukoliko nema obavljen lekarski pregled u bolnici „Sveti Jovan“ kao i potpisanu saglasnost da pliva na vlastitu odgovornost. Podrazumeva se da plivač mora da bude punoletno lice – naglasio je Vladimir Petrović iz organizacionog odbora.

Telefon za prijave koje su i dalje u toku je 064/8116471

U organizaciji bogojavljanskog plivanja ove godine učestvuju i volonteri gradske organizacije „Crvenog krsta“. Kum manifestacije je Tomica Milin vlasnik preduzeća „Ekogradnja“. Sveštenik Veselin Vlaški u video poruci čestita praznik i poziva na jednu od najvećih svečanosti u pravoslavnom svetu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh