I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

I ove godine veliko interesovanje za Bogojavljensko plivanje za časni krst (VIDEO)

Tradicionalno plivanje za krst časni na Bogojavljanje ove godine u Zrenjaninu se održava  devetu godinu zaredom.

 

Svečanost počinje u 9 časova i 30 minuta svetom liturgijom u Hramu Svetog Arhangela Mihajla (Ruska crkva). Nakon toga ispred hrama se obavlja tradicionalno osveštanje bogojavljanske vodice, a potom sledi litija do centralnog gradskog jezera kod Kulturnog centra – najavio je sveštenik Veselin Vlaški starešina hrama.

Fordomanija

Bogojavljansko plivanje za časnim krstom počinje tačno u podne tradicionalnim pozdravom sveštenika „Hristos se javi!“

 

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika obeležavao se u Zrenjaninu na ovaj način sve do 1942. godine kada ga je okupator zabranio, a obnovljen je pre 9 godina.

Među glavnim organizatorima ove manifestacije su Gradska uprava kao i Kulturni centar. Dosada je prijavljen 21 muškarac i jedna žena. Preduzete su sve mere kako bi i ove godine svečanost protekla u najboljem redu. Dan ranije radnici JP „Rezervati prirode“ iseći će ledenu koru i tokom dana i noći će održavati vodenu površinu kako ne bi došlo do stvaranja novog leda.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Čalnovi organizacionog odbora Vladimir Petrović, Simo Salapura, sveštenik Veselin Vlaški i Goran Marinković

Ove godine u cilju što kvalitetnijeg održavanja manifestacije renovirane su talpe sa kojih plivači skaču. Veoma bitna informacija je da nijedan plivač ne može da učestvuje ukoliko nema obavljen lekarski pregled u bolnici „Sveti Jovan“ kao i potpisanu saglasnost da pliva na vlastitu odgovornost. Podrazumeva se da plivač mora da bude punoletno lice – naglasio je Vladimir Petrović iz organizacionog odbora.

Telefon za prijave koje su i dalje u toku je 064/8116471

U organizaciji bogojavljanskog plivanja ove godine učestvuju i volonteri gradske organizacije „Crvenog krsta“. Kum manifestacije je Tomica Milin vlasnik preduzeća „Ekogradnja“. Sveštenik Veselin Vlaški u video poruci čestita praznik i poziva na jednu od najvećih svečanosti u pravoslavnom svetu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh