I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Hram Svetog Nikolaja u Ečki obeležava 305 godina od izgradnje

Hram Svetog Nikolaja u Ečki ove godine obeležava 305 godina od izgradnje. Povodom ove godišnjice, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je Ečku i upoznao se sa istorijatom i problemima ove crkve.

hram-ecka3

Govoreći o izgradnji ovog verskog objekta, sveštenika Goran Boloban je rekao da su crkvu izgradili pravoslavni Srbi 1711. godine, koji su se pod vođstvom Arsenija Čarnojevića naselili na ovo područje. Crkva je sagrađena od zemlje i drveta i kao takva je i dan danas autentična i jedinstvena na ovim prostorima.

– Unutar crkve postoji više znamenitosti, kao što su delovi prvog ikonostasa iz 1711. godine, autora Nedeljka Popovića i drugog iskonostasa, koji je oslikao Teodor Popović. Pored toga, postoji i veliki broj bogoslužbenih knjiga, koje su iz tog perioda donete iz Carske Rusije, pojasnio je sveštenik.

PerSu marketi

hram-ecka

hram-ecka1

Govoreći o problemima hrama, on je istakao da su poslednji radovi na obnovi crkve bili izvedeni 1994.godine, kada je urađena krovna konstrukcija, a najveći problem trenutno pričinjava vlaga.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

hram-ecka2

Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je lokalna samouprava uvek vodila brigu o verskim objektima i izdvajala značajna sredstva za njihovu obnovu. Grad Zrenjanin će, uz pomoć pokrajine i republike, pomoći rešavanju problema Hrama Sveti Nikolaj, kako bi ova crkva bila uvrštena u turističku destinaciju, koju vredi posetiti.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh