I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Hiljade posetilaca iz cele Srbije na 4. Festivalu kobasica u Belom Blatu (VIDEO)

Više hiljada posetilaca, ljubitelja tradicionalnih domaćih zimskih jela posetili su danas naseljeno mesto Belo Blato.

Razlog već dobro poznat i primamljiv, da bi prisustvovali četvrtom po redu Festivalu kobasica i domaće rakije, koji su zajedno organizovali Mesna zajednica, Udruženje kuvara amatera, negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine, kao i Osnovna škola  “Bratstvo jedinstvo“.

Domaćini su takmičare i goste u ranim jutarnjim satima dočekali sa domaćom rakijom i tradicionalnim doručkom – pečenom džigericom, slaninom, u luku dinstanom svežem krvlju, kiselim kupusom i pekarskim hlebom.

Fordomanija

Jedan od organizatora, Ištvan Požar je za naš portal izjavio, da se u poslednje vreme stiče utisak, da su domaćinstva sve manje upoznata sa tradicijom pravljenja kobasica.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

-Cilj ove manifestacije međunarodnog karaktera jeste, da se viševekovni običaji svinjokolja i tzv. Mesarskih zanata neguju, sačuvaju i sa posebnom pažnjom prenesu na mlađe generacije – istakao je Požar.

Dok su se u tradicionalnim drvenim posudama mešali tajni sastojci i začini za ukusne kobasice, takmičarske ekipe – njih  blizu 50 iz cele Vojvodine, Šumadije i Rumunije – su uz muziku mogli da se počaste i kuvanim vinom.

Žiri je tokom takmičenja obratio posebnu pažnju na tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Nakon ocenjivanja rekordnog broja kobasica predatih od 43 ekipe žiri je za pobednika proglasio Radeta Gligorijevića iz Stajićeva, drugo mesto pripalo je njegovom komšiji Bati Simiću dok je bronzana medalja ove godine otišla oko vrata domaćih dama. Ekipa zvučnog imena „Mi ne možemo bez kobasica“ sastavljena od beloblatskih žena opovrgnula je mišljenje da se ovim poslom bave samo muškarci.

I ove godine su se u sklopu festivala svojim proizvodima i autentičnim nastupom predstavile marljive članice Kluba Žena i članovi Mađarskog Kulturno-umetničkog društva „Császár-tó“.

Prisutni su tokom celodnevne manifestacije mogli da kupe sveže i pečene kobasice, šunke, slanine i pršute,  rakiju i vino, kao i da probaju domaći sir i kolače, pravljene po receptima naših baka.

Sjajnu atmosferu zabeležili smo i u video reportaži

 

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh